Burstädning

Det är viktigt med god hygien i buren. Därför behöver buren städas regelbundet, varken för ofta eller för sällan. Om du städar för ofta kan djuren nämligen bli stressade, eftersom deras revirmarkeringar och andra lukter försvinner. Det bästa är att kombinera daglig småstädning med regelbunden storstädning av buren.

Daglig småstädning

Varje dag bör buren snabbstädas för att hålla god hygien på utsatta ytor. Gnagare är renliga djur som ofta utser en viss del av buren till sin toalett. Gör rent där dagligen. Om djuren använder sandbadet som toalett kan sanden silas så att eventuellt bajs och annat skräp försvinner. Om sanden luktar illa ska den bytas, vilket brukar ske någon gång i veckan. Diska ur sandbadet innan ny sand fylls på.

Städredskap

Exempel på lämpliga städredskap: disktrasa, fönsterputsduk, sil, diskborste, flaskborste, disksvamp, soppåsar, liten borste och skyffel, diskmedel och såpa.

Regelbunden storstädning

Med jämna mellanrum behöver buren städas från grunden. Städningen tar mellan 20–90 minuter beroende på hur mycket saker det är i buren.

Börja med att sätta djuren i en transportbur. Töm därefter buren och släng nästan allt spån, utom lite grann som sparas undan i en påse. Dammsug buren så det sista spånet försvinner. Gör rent inredningen och skrubba buren med vatten och såpa. Låt allt stå och torka.

Lägg in nytt rent bottenmaterial i buren. Ta sedan påsen med gammalt spån och strö ut i ett tunt lager ovanpå det nya. Gerbiler och hamstrar kan nämligen bli stressade när alla välbekanta lukter försvinner, så det är snällt att behålla lite gammalt spån så att de känner sig mer som hemma. Slutligen är det dags att ställa tillbaka inredningen i buren. Eventuellt kan du testa att möblera om i buren så att djuren får omväxling, men om djuren blir stressade av ommöbleringen, eller helt enkelt trivdes bra som det var innan, bör man undvika att möblera om. Särskilt äldre djur som inte ser så bra kan uppskatta att få ha inredningen i oförändrat skick.

När du sätter tillbaka dina djur i buren får du räkna med att det tar en stund innan de vänjer sig vid allt det nya. Först kommer de troligtvis springa runt och nosa på allt, för att sedan sätta igång att boa. Det kan ta upp till ett dygn innan de känner sig helt som hemma igen.

Hur ofta behöver buren städas?

Det finns många faktorer som påverkar hur ofta buren behöver städas. Gerbiler har förmåga att koncentrera sin urin och kissar därför ytterst lite, så deras burar kan städas mer sällan än en hamsterbur. Ett tjockt lager bottenmaterial med hög absorptionsförmåga medför också att buren kan städas mer sällan. Därtill är det såklart av betydelse hur många djur du har i buren, och hur stor den är. Stora burar håller sig rena under längre tid än små. Om dina djur dessutom har lärt sig att använda en toalett, som du tömmer dagligen, kommer resten av buren att hålla sig fräschare betydligt längre. En god tumregel är att hamsterburar med lite spån behöver städas grundligt ungefär en gång i veckan, medan gerbilburar med ett tjockt spånlager kan städas 1–2 gånger i månaden. Buren får aldrig börja lukta, för då har det gått för lång tid!

En studie har undersökt om guldhamstrar föredrar att sova i nytt strömedel eller strö som är upp till 14 dagar gammalt. Majoriteten av guldhamstrarna valde att sova i det gamla ströt1. Dock måste man ta hänsyn till att det skapas hälsofarlig ammoniak då hamstrarna kissar i ströt, vilket innebär att 14 dagar kan vara en för lång tid.

Referenser

1.
Veillette M, Reebs S. Preference of Syrian hamsters to nest in old versus new bedding. Applied Animal Behaviour Science. 2010;125(3):189-194.