Förberedelser & Hemkomst

Innan du bestämmer dig och hämtar hem dina smådjur, kan det vara bra att stanna upp en stund och fundera över vad det egentligen innebär att ha hamstrar eller gerbiler. Det här avsnittet kommer göra det enklare för dig att förbereda dig på rätt sätt, så att du får en god start på tillvaron med dina nya vänner.

Innan du bestämmer dig

Börja med att fråga dig själv: Varför vill jag skaffa smådjur? Kanske känner du dig ensam och sugen på husdjur, men har inte tid, råd eller utrymme för ett större djur. Många väljer att skaffa gerbiler eller hamstrar av sådana anledningar och oftast går det bra. Det är mysigt att pyssla om smådjuren och de tillför mycket glädje och sällskap i hemmet. En annan vanlig anledning är att du har barn som tjatar om att de vill ha ett husdjur. Och visst kan en guldhamster bli ett trevligt första husdjur åt ett barn, men det är viktigt att intresset finns även hos de vuxna i familjen. Den främsta anledningen till köpet bör vara ett genuint intresse som varar hela djurens liv!

Allergier

Det finns tyvärr flera allergier som kan hindra eller försvåra för en del människor att skaffa gerbiler och hamstrar. Här kan du läsa mer om olika allergier som kan orsaka problem.

Kostnader att räkna med

Det kostar inte mycket att ha gerbiler eller hamstrar, men du måste vara redo att göra vissa ekonomiska utlägg. I tabellen nedan ges exempel på olika utgifter som är kopplade till att ha smådjur år 2018.  Tänk på att antalet smådjur och utgifterna varierar beroende på vilken art du väljer. Dessutom är det ofta möjligt att tillverka saker själv, vilket ger en lägre kostnad. Som kan ses i tabellen ligger införskaffningskostnaden för djur med tillbehör omkring 3000 kr, därefter tillkommer rörliga kostnader som kan variera en del. Ofta landar månadskostnaden på omkring 200 kr. Självklart kan det tillkomma utgifter, i synnerhet om djuret har dålig hälsa! Ett enda veterinärbesök kan kosta 1 300 kr om det sker under jourtid, och därmed dra upp kostnaderna rejält. Om du har ont om pengar är det därmed viktigt att lägga undan pengar till en buffert varje månad, så att du har råd med oväntade utgifter. Alternativet är att skaffa en djurförsäkring. Ibland kan du även behöva köpa nya hus och leksaker om de gamla blir söndergnagda eller börjar lukta illa.

InköpKostnad
TotaltFast kostnad 3 000 kr, Rörlig kostnad 200 kr/mån
1–2 Smådjur400–600 kr
Bur700–1 500 kr
2 Trähus2*50 kr
2 Tunnlar2*50 kr
Sandbad20 kr
Hjul/tefat200 kr
2 Skålar2*40 kr
Vattenflaska40 kr
Transportbur120 kr
Köksvåg200 kr
Sopborste och skyffel50 kr
Chinchillasand50 kr/kg
Strömedel50–100 kr/20 liter
Torrfoder50 kr/500 g
Veterinär450–1 300 kr/besök

Att bestämma art

Två hamstrar nära varandra

Flockdjur trivs inte ensamma utan ska hållas i par!

Titta inte bara på utseende när du väljer art, utan fundera över vilken typ av personlighet du föredrar. Gerbiler är aktiva under både dagen och natten, vilket gör att du ofta får möjlighet att titta på dem när de pysslar med diverse saker i sin bur. Hamstrar däremot sover om dagen och kan därför upplevas som lugnare, men de är desto piggare på natten och för då en del oväsen. Guldhamstrar kan vara att föredra om du har små barn, eftersom de är lite lugnare och enklare att hantera. Det ska dock poängteras att både hamstrar och gerbiler är pigga och aktiva djur, som visserligen tycker om att du håller i dem en stund, men de har ofta ”inte tid” för att kela. Istället brukar gerbiler vilja klättra upp på din axel för att njuta av utsikten en stund, medan hamstrar brukar springa från din ena hand till den andra och har svårt att sitta still. Beroende på vilken art du väljer ska du ha olika många djur. Guldhamstrar och kinesiska dvärghamstrar är solitära, det vill säga lever ensamma, medan gerbiler och dvärghamstrar av släktet Phodopus trivs bäst tillsammans med en eller flera artfränder. Det är viktigt att burkompisarna är av samma kön för annars förökar de sig kvickt. Håll aldrig flockdjur ensamma, eftersom det gör dem deprimerade och det är dessutom inte tillåtet enligt jordbruksverkets föreskrifter1!

Tabellen nedan visar information om gerbiler och olika hamsterarter2,3,4,5,6,7,8.

ArtLängdViktLivslängdFärgerAntal djur per bur
Gerbil22 cm (varav 10 cm svans)90–110 g3–4 årMånga2–3
Guldhamster15 cm100–225 g2–3 årMånga1
Vintervit9–10 cm55–65 g2–3 år2
Campbells10–12 cm55–65 g2–3 årMånga2
Roborovskis6–7 cm20–25 g2–3 år2–3
Kinesisk hamster9–10 cm25–35 g2–3 år1
Hybrid9–12 cm55–65 g2–3 årMånga1–2

Könsaspekter

Det finns vissa skillnader mellan könen, men ofta kan individuella skillnader överbrygga könsidentiteten. Det är därmed inte av så stor betydelse vilket kön dina smågnagare har.

Honor

Honor är nästan alltid mer aktiva och luktar mindre än hanar. De kan därmed vara extra underhållande att titta på, men även mer krävande om de blir rastlösa. Fertila honor brunstar var fjärde till sjätte dag och kan då vara besvärligare än vanligt.

Hanar

Hanar är lugnare och därför ofta lättare att hantera än honor. Å andra sidan brukar de lukta mer, vilket beror på att de gärna urinmarkerar omkring sig. Även honor kan vara territoriella och revirmarkera, men ofta i lägre grad än hanar. Hanar är generellt sätt större än honor, men eftersom de även är lugnare brukar aptiten vara ungefär densamma mellan könen.

Individuella skillnader

Alla gerbiler och hamstrar utvecklar sin egna unika personlighet och därför kan olika djur skilja sig åt. Om du köper de tuffaste individerna i en kull är de troligtvis extra nyfikna, har lättare för att vänja sig vid människor men kan kräva extra mycket aktivering och motion. Om du däremot köper lite mjukare individer är de troligtvis mer lättskrämda och trivs därför inte i stojiga miljöer. De kan i gengäld vara duktiga på att aktivera sig själva i buren under förutsättning att du erbjuder dem många aktiviteter att göra där, såsom att gräva, gnaga och springa. Olika djur kan ha olika intressen, vilket blir särskilt tydligt om du jämför flera olika individer. Vissa tycker mycket om att gräva, andra tycker om att boa, en tredje älskar mat och den fjärde gnager sönder allt den hittar. Tänk också på att olika djur kan vara olika vana vid människor, beroende på hur mycket mänsklig kontakt de har fått under sin uppväxt!

Var går det att köpa gerbiler och hamstrar?

När du väl har bestämt dig är det dags att hitta någon som säljer gerbiler eller hamstrar. Fundera över om du vill köpa små ungar, eller om du föredrar att adoptera ett eller flera äldre djur som behöver omplaceras till nya hem. Ett bra alternativ är att vända sig till en uppfödare som är registrerad i Svenska Hamsterföreningen med gerbilsektion (SHF). Ett annat alternativ är att läsa annonser från privatpersoner och svara på någon som verkar seriös. Det tredje, och tyvärr vanligaste, alternativet är att köpa de nya familjemedlemmarna från en djuraffär. Här kan du lära dig mer om de olika alternativen.

Inköpslista

När du väl har bestämt dig är det dags att börja köpa hem saker åt dina nya sällskapsdjur. Här nedan listas allt tänkbart som du kan behöva. Vissa saker har du kanske redan hemma…

Hamstrar i ett Bravo kartonghus

Kartonghus är utmärkta för djuren att sova i och roliga att gnaga sönder.

Rekommenderade inköp

 • En bur som är minst L70*B40*H40 cm stor och rymmer 100 liter.
 • Ett eller flera trähus som uppfyller Jordbruksverkets krav1.
 • Ett sandbad med finkornig sand.
 • Leksaker (tunnlar, hyllplan, gnagmaterial och broar).
 • Bottenmaterial av lämplig typ.
 • Bomaterial (toapapper eller kapok-ull går bra).
 • Torrfoder anpassat för den art du valt.
 • En rymlig transportbur.
 • En liten sopborste med skyffel.
 • Dammsugare.
 • Köksvåg.

Frivilliga inköp

 • Hjul, tefat och springboll.
 • Medlemskap i SHF.

Undvik

 • Saltsten/mineralsten (kan ge njursten9).
 • Hamstervadd (djuren kan trassla in sig i de långa fibrerna och dö10).

När du hämtar hem djuren

Försök att lära dig så mycket som möjligt om djurens behov och ställ allt i ordning innan du hämtar hem dina gerbiler eller hamstrar. När du ska hämta hem djuren är det bra att ha en rymlig transportbur att förvara dem i. En transportbur kommer till användning i många sammanhang, såsom vid veterinärbesök, utställningar, under burstädningen eller om brandlarmet går och bostaden behöver utrymmas. Därför behöver du en rymlig transportbur där djuren kan tillbringa ett par timmar utan att må dåligt.

 • Två gerbiler eller en guldhamster behöver en transportbur som är minst L25*B20*H15 cm stor.
 • Två dvärghamstrar behöver inte lika mycket utrymme, men transportburen ska vara minst L20*B20*H10 cm.

För att djuren ska ha tillgång till vätska under resan är det bra att lägga ner en bit gurka i transportburen. Gurka består nämligen av 96,5 % vatten11. Många gerbiler och hamstrar tycker om att gräva ner sig under resan och sova, så du bör bädda med ett tjockt lager spån och bomaterial i transportburen. Man kan tänka sig att hela transportburen är ett hus som ska fyllas med bäddning, minst 1 dm djupt. Bäddningen ska vara löspackad så att djuren enkelt kan krypa runt i den och andas. Andra djur är vakna under resan och kan försöka gnaga sig ut ur transportburen, då är det bra att ha lite kartong till hands som kan stickas ner åt djuren så att de gnager på det istället.

Transportbur

Många gerbiler och hamstrar tycker om att gräva ner sig under resan och sova, så fyll transportburen med ett tjockt lager strö och bomaterial!

När du hämtar hem djuren bör du kontrollera att de verkar friska och pigga. Passa på att ställa många frågor och titta gärna på föräldradjuren om de finns tillgängliga. Be dessutom om att få med dig lite av djurens gamla spån och det foder som de är vana vid. Uppfödare brukar vara duktiga på att identifiera djurens kön, men om du köper gerbiler eller hamstrar från en djuraffär eller privatperson bör du själv se till att djuren har de kön som angivits. Det förekommer tyvärr att kunder får hem djur av olika kön som därefter förökar sig mot ägarens vilja.

Hemkomst

Låt djuren ta det lugnt de första dagarna efter hemkomsten. Sitt gärna i närheten av buren och tala med dem ibland så att de vänjer sig vid din röst, men plocka inte upp dem eftersom de behöver komma tillrätta och upptäcka den nya miljön. Det är inte ovanligt att smådjuren visar tecken på stress eftersom det tar ett tag innan de känner sig som hemma. Studera djuren för att se om de trivs med burens inredning och försök gärna att anpassa burens innehåll ifall det behövs. Om du har flera djur kanske du vill sätta nykomlingarna i karantän för att skydda dina andra djur från eventuella sjukdomar. I så fall är karantänstiden minst 2 månader.

Gerbiler har någorlunda god syn och kan till en början bli rädda vid minsta rörelse i rummet. Då flyr de ner i sina tunnelsystem och sätter igång att varningsstampa. Om buren står i en lugn omgivning brukar de emellertid vänja sig och efter någon månad kommer de inte längre bry sig om ifall du går runt i samma rum. Hamstrar har sämre syn och brukar inte vara lika rädda för rörelser. Djuren ska även kunna klara av ljud i omgivningen, så var inte rädd för att dammsuga runt buren ifall det behövs. Du kan även lyssna på musik eller se på film i samma rum, så länge volymen är lagom. Tänk bara på att djuren även behöver få perioder av tystnad, eftersom en bullrig omgivning är stressande i längden.

Foderbyten ska ske successivt

När du hämtar hem dina gerbiler eller hamstrar är det viktigt att du får med dig lite av det foder som de är vana vid. Om det är ett bra foder kan du köpa mer av det och låta djuren fortsätta äta av det, annars kanske du vill byta foder. Tänk på att det är farligt att göra snabba foderbyten, eftersom djurens mage och tarmflora behöver få tid att vänja sig vid den nya maten. Blanda ut det gamla torrfodret med lite av det nya och övergå sedan successivt till det nya fodret genom att öka inblandningen. Överföringsperioden bör vara cirka 1–2 veckor lång.

Samma sak gäller när du introducerar färskmat för första gången. Om du har köpt dina djur ifrån en djuraffär har de sannolikt inte ätit färskmat tidigare. Börja i så fall med väldigt små kvantiteter, kanske bara en grön ärta den första dagen. Därefter trappas mängden sakta upp till normalstora portioner.

Tämjning

Om du köper djur ifrån en uppfödare är de oftast handtama, vilket innebär att du kan hålla dem i handen utan att de visar aggressivitet. Kanske behöver du inte tämja dem alls. Andra djur är lite skyggare och måste vänja sig vid människor. Om dina djur är rädda för dig ska du undvika att lyfta upp dem, låt dem istället sakta vänja sig vid dina händer när de befinner sig i buren. Om djuren är väldigt skygga är det enklast att muta sig till deras kärlek med godis. Lägg små bitar solrosfrön eller färska grönsaker i handen så kommer de flesta djur att försiktigt våga sig fram. Du kan behöva stå helt stilla och tyst till en början, men ganska snart kommer djuren att vänja sig vid dig så att du kan röra dig mer obekymrat i närheten av buren. Ju mer du umgås med dina djur desto snabbare blir de tama. Ett bra tips är att låta djuren använda dina händer som plattformar som de kan klättra på för att komma till olika platser i buren. När djuren är vana vid denna hantering kan du börja lyfta upp dem och hålla dem ovanför buren. Därefter kommer du kunna gå iväg med dem på små promenader i huset. Om du umgås med dina gerbiler eller hamstrar flera gånger om dagen blir de snart tama, men det kan ta någon månad innan de litar någorlunda på dig.

Astrid på hustaket

Lycka till med dina nya husdjur!

Referenser

1.
Jordbruksverket. Föreskrifter Och Allmänna Råd Om Hållande, Uppfödning Och Försäljning Av Sällskapsdjur; SJVFS 2015:34 Saknr L 80. Jönköping: Statens jordbruksverks författningssamling; 2015.
2.
Typstandard för gerbil. Svenska Hamsterföreningen. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/gerbil/typstandard-2082389. Accessed April 6, 2018.
3.
Allmänt om gerbiler. Svenska Hamsterföreningen. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/gerbil/allmän-fakta-2082386. Accessed April 6, 2018.
4.
Guldhamster. Svenska Hamsterföreningen. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/guldhamster-1895075. Accessed April 6, 2018.
5.
Rysk vintervit dvärghamster. Svenska Hamsterföreningen. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/dvärghamster/rysk-vintervit-18359087. Accessed April 6, 2018.
6.
Cambells ryska dvärghamster. Svenska Hamsterföreningen. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/dvärghamster/campbells-18359081. Accessed April 6, 2018.
7.
Roborovskis dvärghamster. Svenska Hamsterföreningen. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/dvärghamster/roborovskis-18359189. Accessed April 6, 2018.
8.
Kinesisk hamster. Svenska Hamsterföreningen. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/dvärghamster/kinesisk-18359191. Accessed April 6, 2018.
9.
Guldhamsterns föda. Svenska Hamsterföreningen. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/guldhamster/foder-och-mat-18550626. Accessed April 6, 2018.
10.
Bur och inredning. Svenska Hamsterföreningen. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/bur-och-inredning-18575462. Accessed April 6, 2018.
11.
Näringsinnehåll Gurka, med inställningen “alla näringsämnen.” Livsmedelsverket. http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/Home/FoodDetails/339#. Accessed April 6, 2018.