Förberedelser & Hemkomst

Innan du bestämmer dig och hämtar hem dina smådjur, kan det vara bra att stanna upp en stund och fundera över vad det egentligen innebär att ha hamstrar eller gerbiler. Det här avsnittet kommer göra det enklare för dig att förbereda dig på rätt sätt, så att du får en god start på tillvaron med dina nya vänner.

Innan du bestämmer dig

Börja med att fråga dig själv: Varför vill jag skaffa smådjur? Kanske vill du ha sällskap och är sugen på husdjur, men har inte tid, råd eller utrymme för ett större djur. Många väljer att skaffa gerbiler eller hamstrar av sådana anledningar och oftast går det bra. Det är mysigt att pyssla om smådjuren och de tillför mycket glädje i hemmet. Ibland kan det vara barnen i familjen som önskar sig ett husdjur. Och visst kan en guldhamster bli ett trevligt första husdjur åt ett barn, men det är viktigt att intresset finns även hos de vuxna i familjen. Den främsta anledningen till köpet bör vara ett genuint intresse som varar hela djurens liv!

Allergier

Det finns tyvärr flera allergier som kan hindra eller försvåra för en del människor att skaffa gerbiler och hamstrar. Här kan du läsa mer om olika allergier som kan orsaka problem.

Kostnader att räkna med

Det kostar inte mycket att ha gerbiler eller hamstrar, men du måste vara redo att göra vissa ekonomiska utlägg. I tabellen nedan ges exempel på olika utgifter som är kopplade till att ha smådjur år 2020.  Ofta är det möjligt att tillverka saker själv, vilket ger en lägre kostnad. Som kan ses i tabellen ligger införskaffningskostnaden för djur med tillbehör på omkring 1 500–3 000 kr, därefter tillkommer rörliga kostnader som kan variera en del. Ofta landar månadskostnaden på omkring 100–200 kr. Självklart kan det tillkomma utgifter, i synnerhet om djuren har dålig hälsa! Ett veterinärbesök kan kosta 1 300 kr om det sker under jourtid. Det kan vara en bra idé att lägga undan pengar till en buffert varje månad, så att du har råd med oväntade utgifter. Ett annat alternativ är att skaffa en djurförsäkring.

InköpKostnad
TotaltEngångskostnad 1 500–3 000 kr, Rörlig kostnad 100–200 kr/mån
1–2 Smådjur400–600 kr
Bur600–1 500 kr
Transportbur90–160 kr
2 Trähus2×90 kr
Sandbad20–70 kr
Tunnel70 kr
2 Skålar2×40 kr
Vattenflaska40 kr
Sopborste och skyffel50 kr
Chinchillasand50 kr/kg
Bottenmaterial20–200 kr/20 liter
Torrfoder70 kr/500 g
Veterinär450–1 300 kr/besök

Att bestämma art

Titta inte bara på utseende när du väljer art, utan fundera över vilken typ av personlighet du föredrar. Gerbiler är aktiva under både dagen och natten, vilket gör att du ofta får möjlighet att titta på dem när de pysslar med diverse saker i sin bur. Hamstrar däremot sover om dagen och kan därför upplevas som lugnare, men de är desto piggare på natten och för då en del oväsen om du sover i samma rum. Guldhamstrar kan vara att föredra om du har små barn, eftersom de är lite lugnare och enklare att hantera. Det ska dock poängteras att både hamstrar och gerbiler är pigga och aktiva djur, som visserligen tycker om att du håller i dem en stund, men de har ofta ”inte tid” för att kela. Istället brukar gerbiler vilja klättra upp på din axel för att njuta av utsikten en stund, medan hamstrar brukar springa från din ena hand till den andra och har svårt att sitta still.

Tabellen nedan visar information om gerbiler och olika hamsterarter1–7.

ArtLängdViktLivslängdFärgerAntal djur per bur
Gerbil22 cm (varav 10 cm svans)90–110 g3–4 årMånga2–3
Guldhamster15 cm100–225 g2–3 årMånga1
Vintervit9–10 cm55–65 g2–3 år2
Campbells10–12 cm55–65 g2–3 årMånga2
Roborovskis6–7 cm20–25 g2–3 år2–3
Kinesisk hamster9–10 cm25–35 g2–3 år1
Hybrid9–12 cm55–65 g2–3 årMånga1–2

Beroende på vilken art du väljer ska du ha olika många djur. Guldhamstrar och kinesiska dvärghamstrar är solitära, det vill säga lever ensamma, medan gerbiler och dvärghamstrar av släktet Phodopus trivs bäst tillsammans med en eller flera artfränder. Det är viktigt att burkompisarna är av samma kön för annars förökar de sig kvickt. Håll aldrig flockdjur ensamma, eftersom det gör dem deprimerade och det går emot jordbruksverkets föreskrifter8!

Två hamstrar nära varandra

Flockdjur trivs inte ensamma utan ska hållas i par!

Könsaspekter

Det finns vissa skillnader mellan könen, men ofta kan individuella skillnader överbrygga könsidentiteten. Det är därmed inte av så stor betydelse vilket kön dina smågnagare har.

Honor

Honor är nästan alltid mer aktiva och luktar mindre än hanar. De kan därmed vara extra underhållande att titta på, men även mer krävande om de blir rastlösa. Fertila honor brunstar var fjärde till sjätte dag och kan då behöva extra aktivering och uppmärksamhet.

Hanar

Hanar är lugnare och därför ofta lättare att hantera än honor. Å andra sidan brukar de lukta mer, vilket beror på att de gärna urinmarkerar omkring sig. Även honor kan vara territoriella och revirmarkera, men ofta i lägre grad än hanar. Hanar är generellt sett större än honor.

Var går det att köpa gerbiler och hamstrar?

När du väl har bestämt dig är det dags att hitta någon som säljer gerbiler eller hamstrar. Fundera över om du vill köpa små ungar, eller om du föredrar att adoptera ett eller flera äldre djur som behöver omplaceras till nya hem. Ett bra alternativ är att vända sig till en uppfödare som är registrerad i Svenska Hamsterföreningen med gerbilsektion (SHF). Ett annat alternativ är att läsa annonser från privatpersoner och svara på någon som verkar seriös. Det tredje alternativet är att köpa de nya familjemedlemmarna från en djuraffär, vilket jag dock inte rekommenderar. Djur som säljs i djuraffärer föds ofta upp i stor skala, och får inte så mycket mänsklig kontakt under uppväxten. Här kan du lära dig mer om de olika alternativen.

Inköpslista

När du väl har bestämt dig är det dags att börja köpa hem saker åt dina nya sällskapsdjur. Här nedan listas allt tänkbart som du kan behöva.

Rekommenderade inköp

 • En bur som är minst L70×B40×H40 cm stor eller rymmer 100 liter.
 • En transportbur som är cirka L30×B20×H20 cm.
 • Två trähus som uppfyller Jordbruksverkets krav8.
 • Ett sandbad av glas eller keramik.
 • Övrig inredning till buren (t.ex. tunnlar, hyllplan och broar).
 • Två skålar i keramik.
 • En vattenflaska.
 • En liten sopborste med skyffel.
 • Finkornig sand.
 • Bottenmaterial och bomaterial av lämplig typ.
 • Torrfoder anpassat för den art du valt.

Frivilliga inköp

 • Köksvåg med precision på 1 g (för att väga djuren).
 • Hjul, tefat och springboll (endast till hamstrar, ej till gerbiler).
 • Medlemskap i Svenska hamsterföreningen med gerbilsektion (SHF).

Undvik

 • Saltsten/mineralsten (kan ge njursten9).
 • Hamstervadd (djuren kan trassla in sig i de långa fibrerna och dö10).
Hamstrar i ett Bravo kartonghus

Kartonghus är utmärkta för djuren att sova i och roliga att gnaga sönder.

När du hämtar hem djuren

Försök att lära dig så mycket som möjligt om djurens behov och ställ allt i ordning innan du hämtar hem dina gerbiler eller hamstrar. När du ska hämta hem djuren är det bra att ha en rymlig transportbur att förvara dem i. En transportbur kommer till användning i många sammanhang, såsom vid veterinärbesök, utställningar, under burstädningen eller om brandlarmet går och bostaden behöver utrymmas. Därför behöver du en rymlig transportbur där djuren kan tillbringa ett par timmar.

För att djuren ska ha tillgång till vätska under resan är det bra att lägga ner en bit gurka i transportburen. Gurka består nämligen till 96,5 % av vatten11. Många gerbiler och hamstrar tycker om att gräva ner sig under resan och sova, så du bör bädda med ett tjockt lager spån och bomaterial i transportburen. Ovanför bäddningen ska det vara ett fritt utrymme där djuren kan sitta om de är vakna. Det kan vara bra att ha en bit kartong inuti transportburen som djuren kan gnaga på som sysselsättning.

Transportbur

Många gerbiler och hamstrar tycker om att gräva ner sig under resan och sova, så fyll transportburen med ett tjockt lager strö och bomaterial!

När du hämtar hem djuren bör du kontrollera att de verkar friska och pigga. Passa på att ställa många frågor och titta gärna på föräldradjuren om de finns tillgängliga. Be dessutom om att få med dig lite av djurens gamla spån och det foder som de är vana vid. Spånet ska spridas ut i den nya buren, och får djuren att känna sig mer som hemma eftersom det luktar som deras gamla bur.

Uppfödare brukar vara duktiga på att identifiera djurens kön, men om du köper gerbiler eller hamstrar från en djuraffär eller privatperson bör du själv se till att djuren har de kön som angivits. Det förekommer tyvärr att kunder får hem djur av olika kön som därefter förökar sig mot ägarens vilja.

Hemkomst

Låt djuren ta det lugnt de första dagarna efter hemkomsten. Sitt gärna i närheten av buren och tala med dem så att de vänjer sig vid din röst, men plocka inte upp dem eftersom de behöver komma tillrätta och upptäcka den nya miljön. Det är inte ovanligt att smådjuren visar tecken på stress och det kan ta ett tag innan de känner sig som hemma. Studera djuren för att se om de trivs med burens inredning och försök gärna att anpassa burens innehåll ifall det behövs. Om du har flera smådjur kanske du vill sätta nykomlingarna i karantän för att skydda dina andra djur från eventuella sjukdomar. I så fall bör karantänstiden vara 2 månader.

Gerbiler har relativt god syn och kan till en början bli rädda vid minsta rörelse i rummet. Då flyr de ner i sina tunnelsystem och sätter igång att varningsstampa. Om buren står i en lugn omgivning brukar de emellertid vänja sig och efter någon månad kommer de vara mer avslappnade. Hamstrar har sämre syn och brukar inte vara lika rädda för rörelser. Djuren ska även kunna klara av ljud i omgivningen, så var inte rädd för att dammsuga runt buren ifall det behövs. Du kan även lyssna på musik eller se på film i samma rum, så länge volymen är lagom. Tänk bara på att djuren även behöver få perioder av tystnad, eftersom en bullrig omgivning är stressande i längden.

Foderbyten ska ske successivt

När du hämtar hem dina gerbiler eller hamstrar är det viktigt att du får med dig lite av det foder som de är vana vid. Om det är ett bra foder kan du köpa mer av det och låta djuren fortsätta äta av det, annars kanske du vill byta foder. Tänk på att det är farligt att göra snabba foderbyten, eftersom djurens mage och tarmflora behöver få tid att vänja sig vid den nya maten. Blanda ut det gamla torrfodret med lite av det nya och övergå sedan successivt till det nya fodret. Överföringsperioden bör vara cirka 1–2 veckor lång.

Samma sak gäller när du introducerar färskmat för första gången. Om du har köpt dina djur ifrån en djuraffär har de sannolikt inte ätit färskmat tidigare. Börja i så fall med väldigt små kvantiteter, kanske bara en grön ärta den första dagen. Därefter trappas mängden sakta upp till normalstora portioner.

Tämjning

Om du köper djur ifrån en uppfödare är de oftast handtama, vilket innebär att du kan hålla dem i handen utan att de visar aggressivitet eller rädsla. Kanske behöver du inte tämja dem alls. Andra djur är lite skyggare och måste vänja sig vid människor. Om dina djur är rädda för dig ska du undvika att lyfta upp dem, låt dem istället sakta vänja sig vid dina händer när de befinner sig i buren. Om djuren är väldigt skygga är det enklast att muta sig till deras kärlek med godis. Lägg små bitar solrosfrön eller färska grönsaker i handen så kommer de flesta djur att försiktigt våga sig fram. Du kan behöva stå helt tyst och stilla till en början, men ganska snart kommer djuren att vänja sig vid dig så att du kan röra dig mer obekymrat i närheten av buren. Ju mer du umgås med dina hamstrar eller gerbiler desto snabbare blir de tama.

Ett bra tips är att låta djuren använda dina händer som plattformar som de kan klättra på för att komma till olika platser i buren. När djuren är vana vid denna hantering kan du börja lyfta upp dem och hålla dem ovanför buren. Ett annat tips, som fungerar bra för gerbiler som älskar att gnaga, är att hålla fram små bitar av kartong. Då kommer gerbilerna gärna fram och gnager i kartongen som du håller i. Om du umgås med dina gerbiler eller hamstrar flera gånger om dagen blir de snart tama, men var inte förvånad om det tar en månad eller ännu längre tid innan de vågar lita mer på dig.

Har du frågor?

Om dina hamstrar eller gerbiler kommer från en seriös uppfödare brukar det gå bra att kontakta dem i efterhand och ställa eventuella frågor som har kommit upp. Annars är du alltid varmt välkommen att maila dina frågor till oss, så ska vi göra vårt bästa för att svara på dem. Lycka till med dina nya husdjur!

Astrid på hustaket

Lycka till med dina nya husdjur!

Referenser

1.
Rysk vintervit dvärghamster. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/dvärghamster/rysk-vintervit-18359087
2.
Cambells ryska dvärghamster. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/dvärghamster/campbells-18359081
3.
Typstandard för gerbil. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/gerbil/typstandard-2082389
4.
Allmänt om gerbiler. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/gerbil/allmän-fakta-2082386
5.
Guldhamster. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/guldhamster-1895075
6.
Kinesisk hamster. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/dvärghamster/kinesisk-18359191
7.
Roborovskis dvärghamster. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/dvärghamster/roborovskis-18359189
8.
Jordbruksverket. Föreskrifter Och Allmänna Råd Om Hållande, Uppfödning Och Försäljning Av Sällskapsdjur; SJVFS 2015:34 Saknr L 80. Statens jordbruksverks författningssamling; 2015.
9.
Guldhamsterns föda. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/guldhamster/foder-och-mat-18550626
10.
Bur och inredning. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/bur-och-inredning-18575462
11.
Näringsinnehåll Gurka, med inställningen “alla näringsämnen.” Livsmedelsverket. Accessed April 6, 2018. http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/Home/FoodDetails/339#