Förberedelser & Hemkomst

Innan du bestämmer dig för att skaffa gerbiler eller hamstrar kan det vara bra att stanna upp en stund och fundera över vad det egentligen innebär. Det här avsnittet kommer göra det enklare för dig att förbereda dig på rätt sätt, så att du får en god start på tillvaron med dina nya husdjur.

Innan du bestämmer dig

Börja med att fråga dig själv: Varför vill jag skaffa smådjur? Kanske vill du ha sällskap av ett husdjur, men har inte möjlighet att ha ett större djur. Många väljer att skaffa gerbiler eller hamstrar av just den anledningen, och oftast går det bra. Det är mysigt att pyssla om smådjuren och de tillför mycket glädje i hemmet.

Ibland kan det vara barnen i familjen som önskar sig ett husdjur. Hamstrar och gerbiler kan bli utmärkta husdjur åt barn, men det är viktigt att intresset finns även hos de vuxna i familjen. Lugna barn som tycker mycket om djur kan vara duktiga på att ta hand om gerbiler och hamstrar, men det är alltid de vuxna i familjen som bär ansvaret för att djuren sköts på rätt sätt. Tyvärr tröttnar många barn snabbt på gerbiler och hamstrar.

Den främsta anledningen till att skaffa hamstrar eller gerbiler bör vara ett genuint intresse som varar hela djurens liv!

Allergier

Det finns tyvärr flera allergier som kan hindra eller försvåra för en del människor att skaffa gerbiler och hamstrar. Här kan du läsa mer om olika allergier som kan orsaka problem.

Kostnader att räkna med

Det kostar inte mycket att ha gerbiler eller hamstrar, men du måste vara redo att göra vissa ekonomiska utlägg. I tabellen nedan ges exempel på olika utgifter som är kopplade till att ha smådjur år 2021. Som kan ses i tabellen ligger införskaffningskostnaden för djur med tillbehör på omkring 1 500–3 000 kr. Därefter tillkommer rörliga kostnader som kan variera en del. Ofta landar månadskostnaden på omkring 100–200 kr. Självklart kan det tillkomma utgifter, i synnerhet om djuren blir sjuka! Ett veterinärbesök kostar omkring 1 300 kr om det sker under jourtid, och cirka 450 kr om det inte är jourtid. Mitt dyraste veterinärbesök hittills kostade 2 145 kr. Det kan vara en bra idé att lägga undan pengar till en buffert varje månad, så att du har råd med oväntade utgifter. Ett annat alternativ är att skaffa en djurförsäkring.

InköpKostnad
TotaltEngångskostnad 1 500–3 000 kr, Rörlig kostnad 100–200 kr/mån
1–2 Smådjur400–600 kr
Bur600–1 500 kr
Transportbur140–160 kr
2 Trähus2×90 kr
Sandbad50–70 kr
Tunnel70 kr
2 Matskålar2×40 kr
Vattenflaska40 kr
Chinchillasand50 kr/kg
Bottenmaterial20–200 kr/20 liter
Torrfoder70 kr/500 g
Veterinär450–1 300 kr/besök

Andra husdjur

Om du har andra husdjur i hemmet är det viktigt att du kan hålla dem väl separerade från dina hamstrar eller gerbiler. Rovdjur som katter och hundar bör inte ens få vistas i samma rum som hamstrar och gerbiler, eftersom deras omedelbara närvaro och lukt stressar smådjuren. Läs mer här.

Daglig tillsyn

Hamstrar och gerbiler behöver ses till dagligen, annars är risken stor att djuren far illa1. Det gäller även då du har semester! Ska du vara borta under längre tid än 24 timmar måste du ta hjälp av någon som kan passa djuren. Fråga personer du känner, eller undersök om det finns ett smådjurspensionat i närheten. Fundera ut en lösning redan innan du hämtar hem några gerbiler eller hamstrar!

Att bestämma art

Titta inte bara på utseende när du väljer art, utan fundera över vilken typ av personlighet du föredrar. Gerbiler är aktiva under både dagen och natten, vilket gör att du ofta får möjlighet att titta på dem när de pysslar med diverse saker i sin bur. Hamstrar däremot sover om dagen och kan därför upplevas som lugnare, men de är desto piggare på natten.

Om du vill köpa smådjur åt barn som är yngre än 10 år, rekommenderar jag att välja en guldhamster. Guldhamstrar är nämligen lite lugnare och enklare att hantera än dvärghamstrar och gerbiler.  Det ska dock poängteras att varken hamstrar eller gerbiler tycker om att kela. Istället brukar gerbiler vilja klättra upp på din axel för att njuta av utsikten en stund, medan hamstrar brukar springa från din ena hand till den andra och har svårt att sitta still. Lite större barn, som är 10 år eller äldre, passar ofta bra ihop även med dvärghamstrar och gerbiler.

Tabellen nedan visar information om gerbiler och olika hamsterarter2–8.

ArtLängdViktLivslängdFärgerAntal djur per bur
Gerbil22 cm (varav 10 cm svans)90–110 g2–4 årMånga2–3
Guldhamster15 cm100–225 g2–3 årMånga1
Vintervit9–10 cm55–65 g2–3 år2
Campbells10–12 cm55–65 g2–3 årMånga2
Roborovskis6–7 cm20–25 g2–3 år2–3
Kinesisk hamster9–10 cm25–35 g2–3 år1
Hybrid9–12 cm55–65 g2–3 årMånga1–2

Beroende på vilken art du väljer ska du ha olika många djur. Guldhamstrar och kinesiska dvärghamstrar är solitära, det vill säga lever ensamma. Däremot gerbiler och dvärghamstrar av släktet Phodopus trivs bäst tillsammans med en eller flera artfränder. Burkompisarna ska vara av samma kön, för annars förökar de sig kvickt. Håll aldrig flockdjur ensamma, eftersom det gör dem deprimerade! Dessutom går det emot jordbruksverkets föreskrifter.

Två hamstrar nära varandra

Flockdjur trivs inte ensamma utan ska hållas i par!

Könsaspekter

Det finns vissa skillnader mellan könen, men ofta kan individuella skillnader överbrygga könsidentiteten.

Honor

Honor är nästan alltid mer aktiva och luktar mindre än hanar. De kan därmed vara extra underhållande att titta på, men även mer krävande om de blir rastlösa. Fertila honor brunstar var fjärde till sjätte dag och kan då behöva extra aktivering och uppmärksamhet.

Hanar

Hanar är lugnare och därför ofta lättare att hantera än honor. Å andra sidan brukar de lukta mer, vilket beror på att de gärna urinmarkerar omkring sig. Även honor kan vara territoriella och revirmarkera, men ofta i lägre grad än hanar. Hanar är generellt sett större än honor.

Var går det att köpa gerbiler och hamstrar?

När du väl har bestämt dig är det dags att hitta någon som säljer gerbiler eller hamstrar. Oavsett om du letar efter små ungar eller vuxna djur som behöver omplaceras, kan det vara en bra idé att kontakta en uppfödare som är registrerad i Svenska Hamsterföreningen med gerbilsektion (SHF). Ett annat alternativ är att läsa annonser från privatpersoner och svara på någon som verkar seriös. Det tredje alternativet är att vända sig till en djuraffär, vilket jag dock inte rekommenderar. Djur som säljs i djuraffärer föds ofta upp i stor skala, och får inte så mycket mänsklig kontakt under uppväxten. Här kan du lära dig mer om de olika alternativen.

Inköpslista

När du väl har bestämt dig är det dags att börja köpa hem saker åt dina nya sällskapsdjur. Här nedan listas det viktigaste som du kan behöva.

Rekommenderade inköp

  • En bur som är minst L70×B40×H40 cm stor eller rymmer 100 liter.
  • En transportbur som är cirka L30×B20×H20 cm.
  • Två trähus som uppfyller Jordbruksverkets krav1.
  • Ett sandbad av glas eller keramik.
  • Övrig inredning till buren (t.ex. tunnlar, hyllplan och gnagleksaker).
  • Två matskålar i porslin.
  • En vattenflaska.
  • Finkornig sand.
  • Bottenmaterial och bomaterial av lämplig typ.
  • Torrfoder anpassat för den art du valt.

Frivilliga inköp

  • En liten sopborste med skyffel.
  • Köksvåg med precision på 1 g (för att väga djuren).
  • Hjul, tefat eller springboll (endast till hamstrar, ej till gerbiler).
  • Medlemskap i Svenska hamsterföreningen med gerbilsektion (SHF).

Undvik

  • Saltsten/mineralsten (kan ge njursten9).
  • Hamstervadd (djuren kan trassla in sig i de långa fibrerna och dö10).
Hamstrar i ett Bravo kartonghus

Kartonghus är utmärkta för djuren att sova i och roliga att gnaga sönder.

När du hämtar hem djuren

Försök att lära dig så mycket som möjligt om djurens behov och gör iordning buren innan du hämtar hem dina gerbiler eller hamstrar.

När du ska hämta hem djuren är det bra att ha en rymlig transportbur att förvara dem i. För att djuren ska ha tillgång till vätska under resan är det bra att lägga ner en bit gurka i transportburen. Många gerbiler och hamstrar tycker om att gräva ner sig under resan och sova, så du bör bädda med ett tjockt lager spån och bomaterial i transportburen. Ovanför bäddningen ska det vara ett fritt utrymme där djuren kan sitta om de är vakna. Det kan vara bra att ha en bit kartong inuti transportburen som djuren kan gnaga på som sysselsättning.

När du hämtar hem djuren bör du kontrollera att de verkar friska och pigga. Passa på att ställa många frågor och titta gärna på föräldradjuren om de finns tillgängliga. Be dessutom om att få med dig lite av djurens gamla spån och det foder som de är vana vid. Spånet ska spridas ut i den nya buren, och får djuren att känna sig mer som hemma eftersom det luktar som deras gamla bur.

Uppfödare brukar vara duktiga på att identifiera djurens kön, men om du köper gerbiler eller hamstrar från en djuraffär eller privatperson bör du själv se till att djuren har det kön som angivits. Det förekommer tyvärr att kunder får hem djur av olika kön som sedan förökar sig mot ägarens vilja.

Transportbur

Många gerbiler och hamstrar tycker om att gräva ner sig under resan och sova, så fyll transportburen med ett tjockt lager strö och bomaterial!

Hemkomst

Låt djuren ta det lugnt de första dagarna efter hemkomsten. Sitt gärna i närheten av buren och tala med dem så att de vänjer sig vid din röst, men plocka inte upp dem eftersom de behöver komma till rätta och upptäcka den nya miljön. Det är inte ovanligt att smådjuren visar tecken på stress och det kan ta ett tag innan de känner sig som hemma. Studera djuren för att se om de trivs med burens inredning och försök gärna att anpassa burens innehåll ifall det behövs. Om du har flera smådjur kanske du vill sätta nykomlingarna i karantän för att skydda dina andra djur från eventuella sjukdomar. I så fall bör karantänstiden vara 6 veckor11.

Gerbiler har relativt god syn och kan till en början bli rädda vid minsta rörelse i rummet. Då flyr de ner i sina tunnelsystem och sätter igång att varningsstampa. Efter ett tag brukar de emellertid vänja sig och efter någon månad kommer de vara mer avslappnade. Hamstrar har sämre syn och brukar inte vara lika rädda för rörelser.

Djuren ska även kunna klara av ljud i omgivningen, så var inte rädd för att dammsuga runt buren ifall det behövs. Du kan även lyssna på musik eller se på film i samma rum, så länge volymen är lagom. Tänk bara på att djuren även behöver få perioder av tystnad, eftersom en bullrig omgivning är stressande i längden. Både hamstrar och gerbiler brukar vilja sova om dagen och behöver då ha lugn och ro.

Foderbyten ska ske successivt

När du hämtar hem dina gerbiler eller hamstrar är det viktigt att du får med dig lite av det foder som de är vana vid. Om det är ett bra foder kan du köpa mer av samma sort, och låta djuren fortsätta äta av det. Om det är av låg kvalitet kanske du hellre vill byta foder. Tänk på att det är farligt att göra snabba foderbyten, eftersom djurens mage och tarmflora behöver få tid att vänja sig vid den nya maten. Blanda ut det gamla torrfodret med lite av det nya och övergå sedan successivt till det nya fodret. Överföringsperioden bör vara cirka 1–2 veckor lång.

Samma sak gäller när du introducerar färskmat för första gången. Om du har köpt dina djur från en djuraffär har de sannolikt inte ätit färskmat tidigare. Börja i så fall med väldigt små kvantiteter, kanske bara en grön ärta den första dagen. Därefter trappas mängden sakta upp till normalstora portioner.

Tämjning

Om du köper djur från en uppfödare är de oftast handtama, vilket innebär att du kan hålla dem i handen utan att de visar aggressivitet eller rädsla. Kanske behöver du inte tämja dem alls. Andra djur är lite skyggare och måste vänja sig vid människor. Om dina djur är rädda för dig ska du undvika att lyfta upp dem, låt dem istället sakta vänja sig vid dina händer när de befinner sig i buren. Om djuren är väldigt skygga är det enklast att muta sig till deras kärlek med godis. Lägg små bitar solrosfrön eller färska grönsaker i handen så kommer de flesta djur att försiktigt våga sig fram. Du kan behöva stå helt tyst och stilla till en början, men ganska snart kommer djuren att vänja sig vid dig så att du kan röra dig mer obekymrat i närheten av buren. Ju mer du umgås med dina hamstrar eller gerbiler desto snabbare blir de tama.

Ett bra tips är att låta djuren använda dina händer som plattformar som de kan klättra på för att komma till olika platser i buren. När djuren är vana vid denna hantering kan du börja lyfta upp dem och hålla dem ovanför buren. Ett annat tips, som fungerar bra för gerbiler som älskar att gnaga, är att hålla fram små bitar av kartong. Då kommer gerbilerna gärna fram och gnager i kartongen som du håller i.

Barn och smådjur

Gerbiler och hamstrar är ömtåliga djur som måste behandlas varsamt. Små barn är ofta ivriga och ibland hårdhänta då de hanterar smådjur, vilket skapar risken att djuren skadas fysiskt samt blir rädda och stressade. Då är det heller inte så konstigt om djuren biter ifrån med sina vassa tänder. Barn under 10 år bör alltid hållas under uppsikt av en vuxen då de är med smådjur. Lär dina barn och deras kompisar att smådjuren inte är leksaker, utan kännande varelser som ska behandlas med respekt. Låt inte barnen väcka djuren när de sover, för då förkortas deras livslängd.

Har du frågor?

Om dina hamstrar eller gerbiler kommer från en uppfödare brukar det gå bra att kontakta den personen i efterhand och ställa frågor. Annars är du alltid varmt välkommen att maila dina frågor till oss, så ska vi göra vårt bästa för att svara på dem. Lycka till med dina nya husdjur!

Astrid på hustaket

Lycka till med dina nya husdjur!

Referenser

1.
Jordbruksverket. Föreskrifter Och Allmänna Råd Om Hållande, Uppfödning Och Försäljning Av Sällskapsdjur; SJVFS 2015:34 Saknr L 80. Statens jordbruksverks författningssamling; 2015.
2.
Rysk vintervit dvärghamster. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/dvärghamster/rysk-vintervit-18359087
3.
Cambells ryska dvärghamster. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/dvärghamster/campbells-18359081
4.
Typstandard för gerbil. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/gerbil/typstandard-2082389
5.
Allmänt om gerbiler. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/gerbil/allmän-fakta-2082386
6.
Guldhamster. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/guldhamster-1895075
7.
Kinesisk hamster. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/dvärghamster/kinesisk-18359191
8.
Roborovskis dvärghamster. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/dvärghamster/roborovskis-18359189
9.
Guldhamsterns föda. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/guldhamster/foder-och-mat-18550626
10.
Bur och inredning. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 6, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/bur-och-inredning-18575462
11.
Karantän. Svenska hamsterföreningen. Published 2021. Accessed January 9, 2021. http://www.hamsterforeningen.se/uppf%C3%B6dare/f%C3%B6r-uppf%C3%B6dare/karant%C3%A4n-7901099