Hälsokontroll

För att hålla dina djur vid god hälsa är det viktigt att ge dem rätt förutsättningar, såsom en trygg levnadsmiljö med möjlighet till aktivering samt ett lämpligt foder av hög kvalitet. Tyvärr händer det att djur bli sjuka även om du ger dem rätt skötsel, och därför måste deras hälsa kontrolleras regelbundet.

Allmänt hälsotillstånd

Varje dag ska du kontrollera dina djurs allmänna hälsotillstånd. Det innebär att du ska undersöka om varje djur mår bra både fysiskt och psykiskt. Mer konkret: ett djur med bra allmänhälsa är i god kondition, har fullt öppna och rena ögon, blänkande päls, rena öron, lagom långa klor, luktar inte, har rätt kroppsvikt, lagom långa gula tänder, fast avföring samt inga benbrott, sår eller sjukdomar. Djuret ska även må psykiskt bra, det vill säga vara piggt, nyfiket och inte stressat.

Gnagare som mår dåligt brukar försöka dölja att de inte mår bra, eftersom det i naturen är farligt att visa svaghetstecken. Därför kan det vara svårt att upptäcka eventuella skador och sjukdomar. Håll utkik efter sjukdomssymptom såsom minskad aptit eller förändrat beteende, t.ex. att djuret sitter stilla i sitt bo hela dagen och natten utan att vara aktiv. Onormal aggressivitet kan också tyda på smärta. Besök alltid veterinären om något verkar tokigt!

Vägning

Det är en god vana att regelbundet väga sina djur. Då upptäcker du snabbare eventuella viktnedgångar, vilket är ett tecken på sjukdom. Vid hastiga viktras bör du alltid kontrollera djurets tänder, eftersom tandproblem gör det svårt för djuret att äta. Då är ett veterinärbesök på sin plats. Om du håller dina djur i händerna varje dag kommer du förstås att märka ifall om vikten förändras hastigt, men de långsamma förändringarna är svårare att upptäcka. Därför rekommenderar jag alla att väga sina djur en gång i månaden, exempelvis i en bunke på en köksvåg. Anteckna vikten i en journal, så märker du snabbt om någon håller på att bli över- eller underviktig. Normalvikten skiljer sig mellan olika arter, så kolla upp vad som gäller just dina djur. Tänk även på att alla individer inte kan vara normalviktiga, utan några väger mer och andra mindre. Det är också fullt naturligt att äldre individer går ner i vikt. Kanske kan du hjälpa dina åldringar genom att ge dem lättuggad och lite fetare mat?

Vägning

Vägning. Mynta sitter stillsamt i bunken på köksvågen.

Tandkontroll

Varje månad bör du kontrollera dina gerbiler- och hamstrars tänder. Gnagare ska ha gula tänder, eftersom vita tänder tyder på att djuret har näringsbrist. Se även till att tänderna inte är för långa eller har brutits av, för då får djuret svårt att äta. Om du tycker det är svårt att titta på tänderna rekommenderar jag handgreppet som finns illustrerat på bilden nedan. Detta är ett enkelt grepp som jag fick lära mig av en veterinär i samband med att en av mina gerbiler hade tappat framtänderna. Genom att hålla din gerbil eller hamster med huvudet mellan pekfingret och långfingret får du god kontroll och kan hålla djuret stadigt. Om du gör på rätt sätt kommer djuret att ligga helt stilla utan att göra motstånd. Om du är högerhänt är det bäst att hålla djuret i vänster hand, så att din dominanta hand är ledig och kan användas för att peta undan djurets läppar med t.ex. en bomullstops. Vänsterhänta gör tvärtom. Om du har en hamster med fyllda kindpåsar, kan deras kindpåsar vara i vägen. Då kan du behöva ta din andra hand till hjälp för att dra kindpåsarna åt sidan bakåt. Öva greppet på dina djur medan de är friska, så blir det lättare att få se på tänderna ifall om olyckan är framme!

Illustration av gerbil som tandkontrolleras

Tandkontroll. Med rätt grepp så slutar gerbilen göra motstånd och låter dig titta på tänderna. Om du är högerhänt är det bäst att hålla gerbilen i vänster hand, så att din dominanta hand är ledig och kan peta undan djurets läppar med t.ex. en bomullstops.

Pälsvård

Gerbiler och hamstrar är renliga djur som oftast tar hand om sin päls själva. Flera gånger om dagen så tvättar de sig med hjälp av tänderna och tassarna, som de använder för att fluffa till pälsen och gnugga bort eventuell smuts. Djur som lever ihop brukar dessutom putsa varandra med tänderna, så att pälsen blir ren och lösa hårstrån lossnar. Dessutom älskar gerbiler och hamstrar att ta sandbad. Sanden fungerar nämligen som ett torrschampo, och avlägsnar fett ur pälsen när djuret rullar sig i det. Om någon individ ändå har flottig päls kan du borsta den med en tandborste doppad i vetemjöl. Precis som sanden så tvättar vetemjölet bort fettet ur pälsen. Långhåriga guldhamstrar kan behöva lite extra hjälp, eftersom det lätt fastnar skräp i den långa pälsen. Tänk bara på att du aldrig någonsin får tvätta dina gerbiler eller hamstrar med vatten och tvål, eftersom de väldigt lätt blir förkyla! Om dina djur ofta har smutsig päls bör du fundera på varför. Kanske börjar de bli gamla och orkar inte längre rulla sig i sandbadet, eller också är de sjuka och orkar inte putsa sig som vanligt. Men det kan också bero på att du städar buren för sällan, eller att djuren kladdar ner sig på den färskmat som du ger åt dem.

Hamster putsar sig själv

Bella putsar sig.

Klippa klor

Vanligtvis behöver du inte klippa klorna på dina smådjur, men bland kan det behövas. Särskilt äldre djur som inte rör på sig lika mycket slipar inte ner sina klor ordentligt, och då kan de behöva hjälp av dig. Långa klor kan förebyggas genom att ha t.ex. stenar eller keramik i buren, som slipar ner klorna då djuren springer och klättrar på dem. Tyvärr är det inte alltid tillräckligt.

Det är ofta svårt att klippa klorna på gerbiler och hamstrar, eftersom de gör mycket motstånd och sprattlar om man håller fast dem. Samtidigt är klorna små och det kan vara lätt att klippa i tån eller pulpan om man inte är säker på handen. Om du vill ha hjälp brukar veterinärer och ibland djuraffärer kunna visa dig hur du ska göra. Mitt tips är att du tar upp gerbilen eller hamstern då den precis har sovit, och snabbt klipper ett par klor medan den fortfarande är nyvaken. Använd en nagelsax, nageltång eller liten klotång, beroende på vad du tycker känns enklast. Om du inte hinner klippa alla klorna innan djuret blir alltför sprattligt är det bättre att vänta med de sista. Kloklippningen är stressande för djuren och du ska därför inte klippa klorna om det inte behövs!