Utfodring

Gerbiler och hamstrar behöver torrfoder, färskmat och vatten för att må bra. Rätt utfodring lägger basen för ett hälsosamt liv. På den här sidan får du veta lite mer om lämpliga utfodringsrutiner.

Utfodringsrutiner

Torrfoder

Torrfoder ska alltid finnas tillgängligt i buren så att djuren kan äta när de är hungriga. Det är viktigt att torrfodret är av hög kvalitet eftersom det utgör djurens basföda. Här kan du läsa mer om vad som kännetecknar ett bra torrfoder. Du kan ge torrfodret i en skål, som du diskar ur minst en gång i veckan. Det går också bra att strö ut torrfodret direkt i bottenmaterialet, så att dina djur måste leta efter det. Det är bra och naturlig sysselsättning för dem att behöva gräva och nosa sig till maten. Dessutom brukar det vara väldigt uppskattat av smådjuren!

Torrfoder i bottenmaterialet

Strö gärna ut torrfodret direkt i bottenmaterialet, så måste djuren leta efter det. Det ger bra aktivering och håller djuren sysselsatta!

Färskmat

Gerbiler och hamstrar är allätare och kan ofta smaka av den mat som vi människor äter. Det är bra att komplettera torrfodret med färskmat, såsom grönsaker, för att djuren ska få en varierad kost. Hamstrar ska få färskmat dagligen, medan gerbiler ska få det 2–3 gånger i veckan. Gerbiler har nämligen känsliga magar och kan få diarré av för mycket färskmat. Ge ungefär 1–2 msk färskmat per tillfälle. Här finns en lista över olika livsmedel som du kan ge åt dina smådjur, samt information om vad du inte ska ge. Plocka undan färskmaten då djuren har ätit färdigt så att den inte står framme och blir dålig. Annars är risken stor att djuren hamstrar maten i sitt bo där det kan ligga och mögla.

Två gerbiler äter färskmat

Färskmat brukar vara väldigt uppskattat av de flesta gerbiler och hamstrar!

Vatten

Gerbiler och hamstrar ska alltid ha tillgång till vatten av hög kvalitet. Det enklaste är att servera vattnet i en vattenflaska för smågnagare. Montera flaskan i lagom höjd så att djuren inte behöver sträcka eller böja på sig för att dricka. Undvik om möjligt att ha en vattenskål i buren, eftersom vattnet lätt blir smutsigt och dessutom kan spillas ut i spånet – i värsta fall med följden att dina djur blir förkylda. Det är även viktigt att du kontrollerar att djuren förstår hur de ska dricka, oavsett om du använder en skål eller flaska. Ifall djuren lärt sig att dricka vatten ur en flaska, är det inte alls säkert att de förstår hur man dricker vatten ur en skål, och tvärtom.

För att vattnet ska hålla sig friskt behöver det bytas dagligen. Om man använder en vattenflaska bör man vid vattenbytet även göra ett dropptest, det vill säga trycka fingret mot kulan i flaskans pip och se om det kommer vatten. Då upptäcker du snabbt om det blir stopp i flaskan och den slutar fungera. En gång i veckan ska vattenflaskan eller vattenskålen diskas ur med diskmedel. Använd gärna en flaskborste.

En gerbil dricker från flaska

Vattenflaskan ska sitta i lagom höjd så att djuren inte behöver sträcka eller böja på sig för att dricka.