Torrfoder

Gerbiler och hamstrar ska ha torrfoder som sin huvudsakliga föda, det vill säga mat med lågt vatteninnehåll. Det finns flera anledningar till detta. För det första har gerbiler och hamstrar känsliga magar som inte klarar av för mycket färskmat, då det kan ge dem diarré. För det andra behöver de slipa ner sina ständigt växande tänder på något hårt, exempelvis torrfoder. Eftersom torrfodret utgör djurens basföda är det viktigt att det håller hög kvalitet. En del väljer att blanda sitt eget torrfoder, medan andra köper färdigt i djuraffären. Hur du väljer att göra är upp till dig, men här finner du många goda råd på hur du kan ge dina smådjur en bra kost!

Olika typer av torrfoder

Många torrfoder består av antingen pellets eller en fröblandning. Båda typerna har sina fördelar och nackdelar. Ett tips är därför att blanda dem, för då kan man erhålla ett näringsriktigt foder som dessutom stimulerar djuren genom att låta dem skala fröer. Fodret ska förvaras mörkt och torrt i rumstemperatur.

Pellets

Pellets är sammanpressat torrfoder av homogen typ, vilket innebär att alla bitar har samma innehåll och smak. Fördelen med pellets är att smådjuren inte kan peta ut godbitarna, och därmed får de i sig alla näringsämnen de behöver. Djuren får emellertid inte samma stimulering eftersom de inte får skala några fröer. Därför är det bra att dryga ut pelletsen med en fröblandning. Med tanke på att alla bitar har samma smak är det även viktigt att fodret är gott, så välj en sort som dina djur verkar tycka om och som samtidigt har en lämplig sammansättning av näringsämnen!

Fröblandningar

Fröblandningar är bra eftersom de främjar smådjurens naturliga beteende med att skala fröer och äta upp innehållet. Dessutom får djuren en viss omväxling i maten eftersom det finns fröer av olika sorter. Nackdelen är att många gerbiler och hamstrar blir kräsna och plockar ut godbitarna ut fodret, för att sedan lämna de fröer som de inte tycker om. Botemedlet mot detta är att helt enkelt inte överfodra djuren, utan bara fylla på maten när den gamla tagit slut. Det händer emellertid att gerbiler och framför allt hamstrar samlar ihop matförråd i boet, och då är det svårare att veta ifall om djuren äter av alla frön. Därför kan det vara bra att dryga ut fröblandningen med pellets. Testa gärna att köpa olika fröblandningar och variera dem, så får djuren lite omväxling. Om du har överviktiga djur kan det vara bra att peta bort några solrosfrön och nötter ur fodret. Ta dock inte bort alla feta fröer, eftersom de innehåller många livsnödvändiga vitaminer!

Pellets och fröblandning

Från vänster: pellets och fröblandning.

Att köpa färdigt torrfoder

På marknaden finns det många olika varianter av torrfoder till gerbiler, guldhamstrar och dvärghamstrar att välja mellan. Det finns flera bra sorter som du kan ge dina djur, men även många direkt olämpliga foder som du måste lära dig undvika. Studera noggrant innehållsförteckningen innan du väljer ut ett lämpligt torrfoder. Många foder som finns att köpa har tyvärr en felaktig sammansättning med för lite protein, för mycket socker och fett samt felaktig kalcium-fosforbalans. Om fodret är färgglatt innehåller det dessutom färgämnen – sådant foder är generellt ifrån oseriösa tillverkare och bör undvikas! Tänk på att gerbiler och hamstrar är färgblinda och inte bryr sig så mycket om färgen. Försök även att undvika torrfoder med torkad frukt, eftersom det innehåller onödigt mycket socker. Torkade grönsaker däremot är nyttigt och får gärna förekomma. Detsamma gäller nötter och solrosfrön, även om de är feta. Feta frön innehåller nämligen många viktiga fettlösliga vitaminer och är därför bra i liten mängd. Slutligen ska fodret inte innehålla något tillsatt socker.

Nedan visas guld- och dvärghamstrars ungefärliga näringsbehov1,2.

NäringsämneProcentuell andel
Protein15–20 %
Fett4–6 %
Kolhydrater65 %
Fibrer8–10 %
Kalcium1–2 %

När du köper foder åt dina djur är det viktigt att det är anpassat för just den art som du har. Gerbiler, guldhamstrar och dvärghamstrar har olika näringsbehov och behöver därför olika torrfoder. Med andra ord ska en gerbil ha ett torrfoder för gerbiler, guldhamstrar ska ha ett foder för guldhamstrar eller hamstrar, medan dvärghamstrar ska ha ett torrfoder för enbart dvärghamstrar. Notera att man med ordet hamster menar guldhamster, och därför passar sådant foder inte för dvärghamstrar! Guldhamstrar kan nämligen äta foder med högre sockerhalt än vad dvärghamstrar tål, eftersom dvärghamstrar lätt får diabetes. Köp aldrig någonsin foder som säljs till ”kanin, marsvin och hamster”. Kaniner och marsvin är växtätare, medan hamstrar är allätare. De har helt olika näringsbehov och ett sådant foder är därför direkt olämpligt att ge!

Foder utstrött i spånet

Det blir mer utmanande för djuren om du sprider ut deras torrfoder i spånet.

Blanda torrfoder själv

Det är många som väljer att blanda sitt torrfoder själva. På så vis kan du få god inblick i vad djuren äter, men å andra sidan riskerar djuren att få diverse bristsjukdomar om du inte är väl insatt i näringsläran. Det är väldigt svårt att ta fram ett bra foder helt ifrån grunden. Även om du får till balansen av kolhydrater, protein och fett är det inte alls säkert att fodret uppfyller djurens behov av vitaminer, mineraler, omega-3, omega-6 och essentiella aminosyror! De företag som tillverkar kommersiellt torrfoder har möjlighet att göra diverse tillsatser av sådana näringsämnen som inte förekommer naturligt i fodret, och därmed har de mycket bättre förutsättningar att tillverka ett bra foder än vad du kan göra hemma. Av denna anledning är det ofta bättre att köpa ett bra torrfoder istället för att blanda själv.

Recept på torrfoder

Om du ändå vill blanda ditt eget torrfoder är min rekommendation att utgå från ett befintligt torrfoder för gerbil eller hamster, för att sedan göra genomtänkta tillsatser av exempelvis torkade grönsaker, hundfoder och nyttiga frön. Exempelvis kan du utgå från följande fem baser:

  • Pellets för gerbil/hamster
  • De fyra sädesslagen
  • Animaliskt och vegetabiliskt protein
  • Fröblandning för gerbil/hamster/fågel
  • Torkade örter och grönsaker

Med andra ord: utgå ifrån ett bra foder för hamstrar eller gerbiler, gärna pellets. Detta för att försäkra dig om att djuret får i sig de näringsämnen som de behöver.

Fodret bör även innehålla de fyra sädesslagen, alltså 1 del vete, 1 del havre, 1 del råg och 1 del korn. Vete är dock svårsmält, och kan eventuellt ersättas av bovete. Många använder Axa grynblandning i sitt foder, som består av 50,1 % rågflingor, 20 % havregryn, 15,1 % veteflingor, 9,5 % kornflingor och 5,3 % vetekli.

Fodret måste även innehålla protein. Animaliskt protein kan tillföras i form av torrfoder för hund eller katt, men tänk på att kattmat innehåller aminosyran teurin som gerbiler och hamstrar kan tillverka själva i kroppen. Därför är torrfoder för hund att föredra. Mjölmask innehåller också mycket protein men tyvärr även stora mängder fett. Glöm inte att tillföra vegetabiliskt protein också, som finns i bland annat ärtflingor och mungbönor. Undvik att ge andra typer av torkade bönor och linser, då det kan vara farligt!

Slutligen får fodret gärna innehålla fröer eftersom djuren tycker om att skala frön. Utgå ifrån en fröblandning avsedd för gerbiler, hamstrar eller fåglar, exempelvis undulat-, parakit- eller duvfoder. Dessa fröblandningar innehåller små frön med skal som djuren kan skala, framför allt hirs. Det kan även vara bra med lite fetare fröer som solrosfrön, eftersom de innehåller mycket vitaminer. Feta fröer kan emellertid orsaka övervikt, så överdosera inte.

Du kan även blanda i lite torkade örter eller grönsaker i fodret, för att öka mängden vitaminer. Om du vill torka grönsaker själv kan du sätta ugnen på 50 °C och exempelvis torka grovrivna morötter, äppelskivor, ekologiska vindruvor, zucchini, ärtor, bananskivor, majs eller ätliga bär utspridda på en plåt. Det tar cirka 3–4 h. Det är mycket bättre att torka själv än att köpa torkad frukt i mataffären, eftersom de köpta varorna ofta innehåller tillsatt socker och kan vara besprutade. Torkade maskrosblad brukar också vara uppskattat.

Fodrets hållbarhet

Slutligen måste du kolla hållbarheten på alla ingredienser du har använt – fodret får samma hållbarhetsdatum som ingrediensen med sämst hållbarhet. Förvara fodret mörkt i en tätt försluten förpackning så håller det sig längre, använd exempelvis en glasburk eller plåtburk.

Fodrets näringsvärde

Om du blandar torrfoder själv är det viktigt att fodrets sammansättning uppfyller djurens näringsbehov. Därför är det bra att beräkna fodrets näringsvärde i ett kalkyleringsprogram innan du ger det till dina djur. Här finns ett exempel på hur du kan gå tillväga.

Referenser

1.
Guldhamsterns föda. Svenska Hamsterföreningen. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/guldhamster/foder-och-mat-18550626. Accessed April 8, 2018.
2.
Foder för dvärghamstrar. Svenska Hamsterföreningen. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/foder-mat-18575463. Accessed April 8, 2018.