Torrfoder

Gerbiler och hamstrar ska ha torrfoder som sin huvudsakliga föda. Deras känsliga magar klarar inte av för mycket färskmat, då det kan ge dem diarré. Dessutom behöver de slipa ner sina ständigt växande tänder på något hårt. Eftersom torrfodret utgör djurens basföda är det viktigt att det håller hög kvalitet. På den här sidan får du lära dig mer om vad som kännetecknar ett bra torrfoder.

Näringsbehov

Torrfodret behöver uppfylla dina hamstrar- eller gerbilers näringsbehov. Näringsbehovet beror ofta på faktorer som art, ålder, aktivitetsnivå, kön, dräktighet och digivning. I tabellen nedan visas det ungefärliga näringsbehovet för olika djur.

Tabellen visar hamstrar- och gerbilers ungefärliga näringsbehov1–3.

NäringsämneHamsterGerbil
ProteinVuxen: 15–17 %, Unge/Dräktig/Digivande: 18–20 %Vuxen: 15 %, Unge/Dräktig/Digivande: 16–18 %
FettVuxen: 4 %, Unge/Dräktig/Digivande: 5,5 %Vuxen: 4 %, Unge/Dräktig/Digivande: 5 %
Kolhydrater55–57 %55–57 %
Fibrer8–10 %8–10 %
Kalcium (Ca)Normalt: 0,6 %, Digivande: 0,75 %Normalt: 0,5 %, Digivande: 0,63 %
Fosfor (P)Normalt: 0,35 %, Digivande: 0,44 %Normalt: 0,3 %, Digivande: 0,37 %

Kolhydrater brukar anges exklusive fibrer. Den totala mängden kolhydrater inklusive fibrer ska ligga omkring 65 %1,2.

Olika typer av torrfoder

Pellets

Pellets är sammanpressat torrfoder av homogen typ, vilket innebär att alla bitar har samma innehåll och smak. I tillverkningsprocessen mals alla ingredienserna ner till mjöl, som sedan fuktas och extruderas4. Fodret har ofta formen av små kulor eller cylindrar. Fördelen med pellets är att smådjuren inte kan peta ut godbitarna, och därmed får de i sig alla näringsämnen de behöver. Djuren får emellertid inte samma stimulering eftersom de inte får skala några fröer. Därför är det bra att dryga ut pelletsen med en fröblandning.

Pellets

Pellets. Till vänster: Versele-Laga Complete Hamster & Gerbil. Till höger: Beaphar Care+ Gerbil & Mouse.

Fröblandningar

Fröblandningar är bra eftersom de främjar smådjurens naturliga beteende med att skala fröer och äta upp kärnan. Dessutom får djuren en viss omväxling i maten eftersom det finns fröer av olika sorter. Nackdelen är att många gerbiler och hamstrar blir kräsna och plockar ut godbitarna ut fodret, för att sedan lämna de fröer som de inte tycker om. Botemedlet mot detta är att helt enkelt inte överfodra djuren, utan bara fylla på maten när den gamla tagit slut. Det händer emellertid att hamstrar samlar ihop matförråd i boet, och då är det svårare att veta om djuren äter av alla frön. Därför kan det vara bra att dryga ut fröblandningen med pellets.

Om du har överviktiga djur kan det vara bra att peta bort några solrosfrön och nötter ur fodret. Ta dock inte bort alla feta fröer, eftersom de innehåller många livsnödvändiga vitaminer!

Fröblandning

Fröblandning. Bunny Nature ZwerghamsterTraum Expert.

Att köpa färdigt torrfoder

På marknaden finns det många olika torrfoder till gerbiler, guldhamstrar och dvärghamstrar. Det finns flera bra foder som du kan ge till dina djur, men även många direkt olämpliga foder som du måste lära dig undvika. Studera noggrant innehållsförteckningen innan du väljer ut ett lämpligt torrfoder.

Analytiska beståndsdelar

Många foder som finns att köpa har tyvärr en felaktig sammansättning av näringsämnen. De kan till exempel innehålla för lite fibrer, men för mycket socker och fett. Proteinhalten kan vara antingen för låg eller för hög. Näringsinnehållet i mat brukar beräknas utifrån följande näringsämnen:

Protein (%) + Fett (%) + Kolhydrater (%) + Fibrer (%) + Aska (%) + Vatten (%) + Alkohol (%) = 100 %5

Innehållet av protein, fett, kolhydrater och fibrer ska stämma överens med djurens näringsbehov. Detsamma gäller kalcium och fosfor, som ingår i kategorin aska. Många kan reagera på att maten innehåller aska, men det som avses är hur mycket av maten som skulle bli kvar vid förbränning. Aska är ett mått på mängden mineraler i maten och ligger typiskt runt 4–6 % i torrfoder. Innehållet av vatten i torrfoder ligger typiskt runt 8–10 %, vilket ger fodret en lång hållbarhet.

Det är inte alla fodertillverkare som anger fodrets analytiska beståndsdelar på förpackningen. Detta bör du se som ett varningstecken. Undvik sådant foder, eftersom du inte vet om fodret är välbalanserat.

Sammansättning

Du bör även studera vilka ingredienser fodret består av. Foder som innehåller tillsatt socker ska undvikas, eftersom det kan leda till diabetes och övervikt. Försök även att undvika torrfoder som innehåller mycket torkad frukt, eftersom det innehåller mycket naturligt socker. Torkade grönsaker och örter är däremot nyttigt och får gärna förekomma. Du bör även undvika färgglatt foder som innehåller färgämnen. Färgämnen tillsätts för att vi människor ska tycka att fodret ser gott ut, men gerbiler och hamstrar är färgblinda och de bryr sig troligtvis inte om färgen. Nötter, solrosfrön och mjölmaskar får gärna finnas i liten mängd, då de innehåller många viktiga fettlösliga vitaminer, men inte för mycket då de innehåller mycket fett som kan leda till övervikt.

Tillsatser

Det är vanligt att fodret innehåller tillsatser av vitaminer och mineraler. Det är bra, eftersom det säkerställer att djuren får i sig alla näringsämnen de behöver.

Välj ett foder anpassat för din art

När du köper foder åt dina djur är det bäst om det är anpassat för just den art som du har. Gerbiler, guldhamstrar och dvärghamstrar har olika näringsbehov och behöver därför olika torrfoder. Med andra ord ska gerbiler ha ett torrfoder för gerbiler, guldhamstrar ska ha ett torrfoder för guldhamstrar eller hamstrar, medan dvärghamstrar ska ha ett torrfoder för dvärghamstrar. Notera att man med ordet hamster oftast menar guldhamster, därför är det inte säkert att sådant foder passar för dvärghamstrar.

Köp aldrig någonsin gnagarblandningar som säljs till ”kanin, marsvin och hamster”. Kaniner och marsvin är växtätare, medan hamstrar är allätare. De har helt olika näringsbehov och ett sådant foder är därför direkt olämpligt att ge.

Foder utstrött i spånet

Det blir mer utmanande för djuren om du sprider ut deras torrfoder i spånet.

Blanda torrfoder själv

Det är många som väljer att blanda sitt torrfoder själva. På så vis kan man få god inblick i vad ens djur äter, men å andra sidan riskerar djuren att få diverse bristsjukdomar om man inte är väl insatt i näringsläran. Det är väldigt svårt att ta fram ett bra foder helt ifrån grunden. Även om du får till balansen av protein, fett, fibrer och kolhydrater är det inte alls säkert att fodret uppfyller djurens behov av vitaminer, mineraler, omega-3, omega-6 och essentiella aminosyror. De företag som tillverkar kommersiellt torrfoder har möjlighet att göra tillsatser av sådana näringsämnen som inte förekommer naturligt i fodret, och därmed har de mycket bättre förutsättningar att tillverka ett bra foder än vad du kan göra hemma. Av denna anledning är det ofta bättre att köpa ett eller flera bra torrfoder istället för att blanda helt från grunden.

Tre baser

Om du vill blanda ditt eget torrfoder är min rekommendation att utgå från befintliga torrfoder för gerbil eller hamster, för att sedan göra genomtänkta tillsatser. Själv brukar jag utgå från följande tre baser:

  • Pellets för gerbil/hamster
  • Fröblandning för gerbil/hamster/undulat/parakit
  • Torkade örter

Utgå från en bra pellets för hamstrar eller gerbiler. Detta för att försäkra dig om att djuren får i sig de näringsämnen som de behöver.

Därefter tillsätter du en bra fröblandning avsedd för gerbiler, hamstrar, undulater eller parakiter. Dessa fröblandningar brukar innehålla små frön med skal, ofta med hirs som bas. Det kan även vara bra med några fetare fröer som solrosfrön, eftersom de innehåller mycket vitaminer. Feta fröer kan emellertid orsaka övervikt, så det får inte vara för många.

Du kan även blanda in lite torkade örter i fodret, för att öka mängden vitaminer. Torkade örter går ofta att köpa i djuraffären; de brukar säljas i olika mixer till kaniner och gnagare.

Övriga tillsatser

Utöver dessa tre baser är det i princip möjligt att tillsätta vilka torra livsmedel som helst, så länge det är mat som gerbiler och hamstrar kan äta. Utgå gärna från vår lista över livsmedel när du blandar ditt eget foder.

I djuraffären kan du hitta torkade grönsaker och torkad frukt. Den som vill kan även torka frukt och grönt själv. Sätt ugnen på 50 °C och torka exempelvis grovrivna morötter, äppelskivor, ekologiska vindruvor, skivad zucchini, ärtor, bananskivor, majs och ätliga bär utspridda i ett tunt lager på en plåt. Det tar cirka 3–4 h i ugnen. Tänk på att torkad frukt innehåller mycket socker och endast ska ges i liten mängd, torkade grönsaker är bättre.

Många blandar in de fyra sädesslagen i fodret, alltså vete, havre, råg och korn. Det är vanligt att använda Axa grynblandning för detta ändamål. Min erfarenhet är dock att gerbiler och hamstrar inte brukar vilja äta detta, utan ofta lämnar grynen till sist. Därför brukar jag undvika att blanda in det i fodret. Om man ändå vill tillföra mer spannmål, kan hirskolvar eller knäckebröd vara ett mer uppskattat alternativ.

För att höja proteinhalten kan man vid behov blanda in vegetabiliskt protein, som finns i bland annat ärtflingor och mungbönor. Det går också bra att tillföra animaliskt protein i form av mjölmaskar eller torrfoder för hund eller katt. Mjölmask innehåller dock stora mängder fett, så ge inte för många. Personligen brukar jag inte göra några extra tillsatser för att höja proteinhalten, eftersom en bra pellets och fröblandning redan innehåller tillräckligt mycket protein.

Recept på torrfoder

Nedan är ett recept på ett torrfoder som jag blandat själv åt mina vuxna gerbiler. Observera att detta torrfoder kanske inte passar alla gerbiler och hamstrar, eftersom olika djur har olika näringsbehov.

  • 50 g Versele-Laga Complete Hamster & Gerbil
  • 200 g Beaphar Care+ Gerbil & Mouse
  • 100 g Bunny Nature ZwerghamsterTraum Expert
  • 40 g Hirskolv (gul)
  • 30 g JR Farm Grainless Snack Plus Camomile & Dandelion Relax
  • 30 g JR Farm Chinchillas’ Flowergarden

Analytiska beståndsdelar (enligt beräkning nedan): 15,5 % protein, 8,2 % fibrer, 3,9 % fett och 5,2 % aska.

Egenblandat foder

Egenblandat foder.

Fodrets näringsvärde

Om du blandar torrfoder själv är det viktigt att fodrets sammansättning uppfyller djurens näringsbehov. Därför är det bra att beräkna fodrets näringsvärde i ett kalkyleringsprogram innan du ger det till dina djur. Nedan finns ett exempel på hur du kan gå tillväga.

  • Skriv in de ingredienser du vill använda i kolumn A.
  • I kolumn B kan du experimentera med hur mycket det ska vara av varje ingrediens.
  • Fyll i ingrediensernas analytiska beståndsdelar i kolumn C–H.
  • På den sista raden räknar du ut ditt foders vikt och näringsvärde. Om du använder Microsoft Excel kan du utgå från följande formler:
    • B9 = SUMMA(B3:B8)
    • C9 = ($B$3*C3 + $B$4*C4 + $B$5*C5 + $B$6*C6 + $B$7*C7 + $B$8*C8)/($B$9)%
    • Formeln för C9 ”dras åt höger” till H9, så att Excel autofyller formler i fält D9:H9.
Kalkylering

Exempel på hur fodrets näringsvärde kan beräknas i ett kalkyleringsprogram. Röda siffror är uppskattade värden, då information saknades från tillverkaren.

Fodrets hållbarhet

Slutligen måste du kolla hållbarheten på alla ingredienser du har använt. Fodret får samma hållbarhetsdatum som ingrediensen med sämst hållbarhet. Förvara fodret mörkt och svalt i en tätt försluten förpackning, så håller det sig längre. Använd exempelvis en plåtburk eller glasburk.

Referenser

1.
Foder för dvärghamstrar. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 8, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/foder-mat-18575463
2.
Guldhamsterns föda. Svenska Hamsterföreningen. Accessed April 8, 2018. http://www.hamsterforeningen.se/våra-arter/guldhamster/foder-och-mat-18550626
3.
National Research Council (US) Subcommittee on Laboratory Animal Nutrition. Nutrient Requirements of Laboratory Animals: Fourth Revised Edition, 1995. National Academies Press; 1995.
4.
Pellets. Nationalencyklopedin. Accessed July 24, 2020. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/pellets
5.
Näringsdeklaration. Livsmedelsverket. Published January 7, 2020. Accessed July 14, 2020. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/livsmedelsdatabasen/naringsdeklaration