Lunas magproblem

På morgonen fredag den 11 december skulle jag ta hand om gerbilerna som vanligt. Då upptäckte jag att något inte var som det skulle. Någon av dem var lös i magen. Jag kunde ana att det inte var Vilda, som var sitt vanliga pigga jag. Men Luna var inte riktigt sig själv, utan verkade lite slö. Hon satt uppburrad och verkade inte riktigt vara på humör.

Diarré hos gerbiler är ofta ett dåligt tecken, då det ofta orsakas av farliga bakterier. Därför ska man alltid ta en gerbil med diarré till veterinären. Diarré kan även orsakas av att gerbilen har ätit för mycket färskmat. I mitt fall kunde det inte vara fallet, då mina gerbiler är vana vid att äta färskmat och jag hade inte gett dem något konstigt.

Klockan 11:15 fick vi akuttid hos en kunnig smådjursveterinär. Båda gerbilerna fick följa med. Veterinären tittade på Luna först. Det vänstra ögat var bara öppet till hälften, magen var något uppsvälld och hon hade diarré. Hon vägde 88 gram. Han lyssnade även på henne med stetoskop, och frågade vad jag brukar ge henne för mat. Sedan konstaterade han att Lunas halvslutna öga och diarrén tyder på att hon just nu har nersatt immunförsvar.

Diarré hos gerbiler kan orsakas av flera olika bakterier, och ska behandlas med antibiotika. Men i detta läge kunde veterinären inte uttala sig om vilken bakterie det rörde sig om. Därför tog han ett avföringsprov, som skickades på analys till ett laboratorium. Svaret skulle komma om 1 vecka. Beroende på vilken bakterie det rör sig om, ska man ge gerbilen en viss sorts antibiotika. Men eftersom diarré hos gerbiler är ett allvarligt sjukdomstecken, kunde vi inte vänta i 1 vecka på att analysresultaten skulle komma. Därför skulle vi redan nu sätta in antibiotika för att slå ut bakterierna.

Jag fick ett recept utskrivet på ögondroppar med antibiotika. 1 droppe skulle droppas i Lunas vänstra öga varje dag under 5 dagars tid. Dessutom blev jag instruerad att blanda 1 ml av ögondropparna i 8 ml dricksvatten och ge Luna dagligen under 10 dagars tid. Luna skulle nu äta en kost som var snäll mot magen. Jag fick inte ge henne frukt, grönsaker och fröer. Däremot pellets och vanligt kokt ris gick bra att ge. Jag fick gärna ge henne critical care. Dessutom skulle jag väga henne minst var 3:e dag. Veterinären varnade för att det inte var säkert att antibiotikan skulle hjälpa, och att Luna snabbt kunde bli sämre.

Vilda var helt frisk, av vad veterinären kunde döma. Då denna sjukdom kan vara mycket smittsam, skulle jag skilja gerbilerna åt. På så vis skulle Vilda inte heller få i sig någon antibiotika.

Jag hämtade ut ögondropparna på apoteket. Väl hemma delade jag upp gerbilerna i en varsin bur. Luna fick bo kvar i deras stora bur, eftersom det kunde finnas bakterier i den buren. Vilda fick flytta in i den lite mindre reseburen, som jag brukar använda då gerbilerna ska bo tillfälligt hos en djurvakt.

Duna bur.

Vilda har flyttat in i reseburen.

Resten av fredagen och även lördagen var Luna ganska matt. Jag gav henne hennes ögondroppar varje dag. Hon ville knappt dricka ur sin vanliga vattenflaska, så jag gav henne vatten med antibiotika att dricka från ett litet fat med låg kant. Då drack hon mycket bättre. Det är lätt att bli uttorkad när man har diarré, så det var mycket viktigt att hon fick i sig vätska. Hon fick en tesked ris utblandat med ett kryddmått critical care att äta varje dag, samt fri tillgång på pellets.

Luna dricker antibiotika utblandat i sitt dricksvatten. Då hon vägrar att dricka ur sin vattenflaska nu när hon är sjuk får hon det på ett fat. Jag ger halva dosen på morgonen och andra halvan på kvällen.

Såhär kan det se ut på köksbordet när man har en sjuk gerbil hemma. Jag fick flera olika sprutor att måtta upp ögondropparna med, men det var enklare att använda ett vanligt kryddmått vilket motsvarar 1 ml.

Idag är det söndag, och Luna verkar må mycket bättre idag. Hon har sovit nästan hela dagen. Nu på kvällen verkar hon pigg och glad. Hon gnager på sina kartonger, samt har ätit och druckit med god aptit. Idag är också första dagen då hon inte har diarré.

Låt oss hoppas att det fortsätter så här, och att hon snart är helt återställd! Då får vi se hur vi löser det med sällskap i burarna, för ingen gerbil mår bra av att bo ensam.

Såhär pigg och fin är Luna 13 december. Det sjuka ögat ser också bättre ut!

Uppdatering

Jag slutförde Lunas behandling på det vis som veterinären hade sagt. Luna blev helt återställd från sin sjukdom.

Jag satte ihop Luna och Vilda igen med split cage metoden. Det var första gången någonsin som jag försökt att sätta ihop två vuxna honor, vilket är väldigt svårt. Men det gick bra, och gerbilerna blev goda vänner igen.

Jag rekommenderar ingen utan erfarenhet att sätta ihop två könsmogna gerbiler. Risken vid denna typ av ihopsättning är att gerbilerna kan skada varandra allvarligt.