Bottenmaterial

Burens botten ska vara täckt av strömedel som suger upp urin och minskar lukt samtidigt som det är mjukt för djuren att gå på. Dessutom ska bottenmaterialet vara dammfritt. Djuren ska även ha tillgång till bomaterial som de kan bära till sina bon och sova i. Det finns en mängd olika strömedel och bomaterial som passar bra att ha i buren hos sina gerbiler och hamstrar. På den här sidan ska vi gå igenom de vanligaste sorterna så att du kan välja ut det bottenmaterial som passar just dig och dina djur.

Bomaterial

Både hamstrar och gerbiler har ett stort behov av att bygga bo, det vill säga bära mjukt material till sin sovplats och bädda fint. Därför är det viktigt att djuren har tillgång till lämpliga bomaterial att boa med.

Toapapper

Toapapper och hushållspapper är utmärkt bomaterial som djuren ivrigt samlar in till boet. Ge hela rutor som djuren själva får tugga sönder, eller riv sönder till mindre bitar och strö ut lite överallt i buren så att djuren måste springa omkring och samla ihop papperstussarna. Alla hamstrar och gerbiler bör ha tillgång till toapapper för att kunna bygga mysiga bon!

Toapapper

Toapapper är ett utmärkt bomaterial! Till gerbiler kan du ge hela rutor, som de själva tuggar sönder till mindre bitar. Till hamstrar kan det vara bättre att riva sönder pappret i mindre bitar, då de inte alltid klarar det själva.

Kapok-ull

Som omväxling kan man ge djuren kapok-ull att boa med. Kapok är en frukt ifrån ett träd med samma namn. Fruktkapseln är omkring 15 cm lång och innehåller svarta frön som är ätliga. Dessutom innehåller frukten så kallad kapok-ull som är helt ofarlig, eftersom ullen inte tovar sig. Hamstrar och gerbiler älskar att bädda med materialet. Man kan ge dem en hel fruktkapsel så att de själva får gnaga sönder skalet, eller också kan man hjälpa till genom att dela kapseln på mitten.

Kapok

Kapok. Fruktkapseln innehåller mysig ull och ätliga frön.

Hamstervadd och bomull är farligt!

Ge inte hamstervadd eller bomull till dina hamstrar och gerbiler! Trots att hamstervadd säljs i djuraffärer så är det livsfarligt, eftersom hamstern eller gerbilen kan snärja in benen i de långa fibrerna och skada sig riktigt illa. Även bomull och liknande material är farligt just på grund av att dessa material har långa fibrer som tovar sig. Ge aldrig sådant till dina djur!

hamstervadd

Hamstervadd och bomull ska aldrig ges till hamstrar och gerbiler!

Strömedel

Utöver bomaterial ska djuren även ha ett tjockt lager strö i sin bur. Idag finns det många olika sorters strö att välja mellan. Olika alternativ har olika egenskaper och passar därför bra till olika ändamål, därför kan det vara bra att testa sig fram. Genom att blanda olika sorter med varandra kan man också skapa ett unikt strö med de egenskaper man önskar sig. Guldhamstrar med lång päls behöver ett lämpligt strö som inte fastnar i pälsen.

Hur tjockt bör strölagret vara?

Hamstrar behöver ett lager på minst 5–10 cm i hela buren och gärna lite extra på någon plats, så att de får möjlighet att gräva. Forskning visar att strölagret egentligen borde vara ännu tjockare. En studie gjord av Hauzenberger m.fl. visar att guldhamstrar mår bra av att ha minst 40 cm strö att gräva i1.  Hamstrar med så mycket strö gräver tunnlar som de ockuperar, samtidigt som de gnager mindre på gallret och springer kortare tid i sina hjul.

Gerbiler älskar att gräva och behöver därför mer strö än hamstrar, minst 10–20 cm och gärna ännu mer. Antingen kan man ge gerbilerna ett tjockt strölager i hela buren, eller också kan man dela in buren i två sektioner, varav den ena har mycket strö och den andra lite mindre.

Alspån

Alspån består av små träbitar av al. Spånet dammar inte, och passar därför bra för allergiker. Spånet är lite hårt som bottenmaterial, men brukar passa bra för hamstrar. Det är inte lika lämpligt som strö åt gerbiler, eftersom det inte går att gräva tunnlar i det. Alspån har god uppsugningsförmåga.

Alspån

Alspån.

Aspflis

Aspflis består av flisor av aspträ och dammar inte. Det passar utmärkt för allergiker. Spånet är mjukt som bottenmaterial, och passar bra för gerbiler och hamstrar. Nackdelen är att det är svårt att gräva tunnlar i. Aspflis har god uppsugningsförmåga.

Aspflis

Aspflis.

Carefresh

Carefresh är ett trevligt bottenmaterial som består av pappersmassa. Det är ett mjukt och formbart material som lämpar sig någorlunda väl för djur som tycker om att gräva. Dessutom är det ett allergivänligt alternativ som inte dammar. Carefresh finns till försäljning i flera olika färger och har god uppsugningsförmåga.

Carefresh

Carefresh (naturfärg).

Hampaströ

Hampaströ, eller lättströ som det också kallas, är ett mjukt strömedel gjort av hampa. Det dammar en del men kan ändå passa vissa allergiker. Dessutom är det möjligt att gräva tunnlar i hampaströ, så det passar både gerbiler och hamstrar. Hampaströ har god uppsugningsförmåga.

Hampaströ

Hampaströ.

Kutterspån

Kutterspån är det vanligaste strömedlet och består av spill ifrån träindustrin. Det ska inte förväxlas med sågspån som är betydligt mer finkornigt. Kutterspån innehåller ofta trä ifrån barrträd som gran och tall, vilket i sin tur innehåller det giftiga ämnet terpentin som är cancerframkallande. Som tur var är terpentin ett lättflyktigt ämne som försvinner om spånet vädras. Kutterspån har god uppsugningsförmåga och är ett bra material för djur som tycker om att gräva, eftersom det till viss del går att gräva tunnlar i. Nackdelen med kutterspån är att det dammar, vilket gör det allergiframkallande för såväl djur som människor. Om du väljer att använda kutterspån behöver du vara uppmärksam på om djuren visar symptom på allergi, i så fall bör du byta till något annat bottenmaterial.

Kutterspån

Kutterspån.

STL-strö

STL-strö består av små kartongbitar. Det bör inte användas som enskilt bottenmaterial, utan bör blandas ut med något annat slags strö. STL-strö har halvdan uppsugningsförmåga.

Toa-lätt

Toa-lätt består av papperspellets och säljs som ett alternativ till kattsand, eller för att använda som underlag i smådjursburar. Pelletsen har god uppsugningsförmåga och dammar inte. Det brukar rekommenderas till allergiker. Tyvärr så är papperspelletsen hårda vilket gör dem tråkiga som bottenmaterial. De går inte heller att forma till tunnlar för djur som tycker om att gräva. Allergiker rekommenderas därför att i första hand testa andra allergivänliga alternativ, såsom alspån, aspflis och carefresh.

Toa-Lätt

Toa-lätt.

Bark och mossa

Vissa väljer att köpa bark och mossa som säljs åt reptiler i djuraffären, men använder det sedan som bottenmaterial åt sina hamstrar. Nackdelen med bark är att det inte har samma uppsugningsförmåga som vanligt strömedel. Det går inte heller att gräva tunnlar i det, så det rekommenderas inte som strömedel åt gerbiler. Mossan har dessutom förmågan att suga upp fukt, och bevara fukten en längre tid. Detta är önskvärt i terrarier eftersom ödlorna kräver en fuktig miljö, men våra hamstrar och gerbiler mår bäst av att bo torrt eftersom de lätt blir förkylda. Mossa och bark som säljs i djuraffärer är förarbetad, och innehåller inga skadliga småkryp. Om man vill använda bark och mossa bör man kombinera det med något annat bottenmaterial, som kan ligga som grund i botten av buren. Det är inte att rekommendera att plocka mossa och bark utomhus, då det kan innehålla småkryp. Köp inte heller mossa eller renlav i mataffären som är avsedd för ljusstakar, eftersom sådan mossa innehåller flamskyddsmedel som är giftigt.

Sand

Finkornig sand ska alltid finnas tillgänglig i buren i ett sandbad. Djuren rullar sig i sanden för att tvätta sin päls. Sanden fungerar som ett torrschampo och ser till att pälsen inte blir flottig. Däremot så ska sand inte användas som bottenmaterial i hela buren, eftersom sand saknar uppsugningsförmåga. Buren skulle snabbt börja lukta väldigt illa och miljön skulle bli ohygienisk.

Gerbil i sandbad

Sandbadet ska innehålla finkornig sand.

Stråmaterial

Hö är torkat gräs. Framför allt gerbiler men även hamstrar uppskattar att gnaga sönder stråna och vissa djur boar med höet. Risken med hö är dock att det kan skada hamsterns kindpåsar om hamstern bär runt på höet. Därför ska hamstrar endast ha mjukt ängshö, vilket inte innehåller några vassa strån och därmed är ofarligt för dem. Stick ner handen i höpåsen och krama om höet hårt; om det inte sticks så är det tillräckligt mjukt för att ge till dina hamstrar. Gerbiler saknar kindpåsar och kan därmed ges alla typer av hö. Observera att vissa människor är allergiska mot hö. Varken hamstrar eller gerbiler äter hö, så om någon i familjen är allergisk är det inte nödvändigt att ge dem det. Löspackat hö är av bättre kvalitet än hårt packat. Hö har dålig uppsugningsförmåga.

Mjukt ängshö

Mjukt ängshö. Såhär mjukt hö kan ges till både hamstrar och gerbiler.

Hö av timotej

Hö av timotej. Såhär grovt hö kan endast ges till gerbiler, inte till hamstrar.

Halm

Halm består av torkade stammar från säd som kvarstår när bonden har skördat. De tjocka stråna uppskattas mycket av gerbiler, som älskar att gnaga sönder halmen. Halm ska däremot inte ges till hamstrar, eftersom det kan skada deras kindpåsar. Gerbiler kan med fördel ges en näve halm om de behöver sysselsättning. De tuggar snabbt sönder stråna tills de försvinner med det övriga spånet. Löspackad halm är av bättre kvalitet än hårt packad halm. Halm dammar inte så mycket och passar ofta allergiker. Halm har dålig uppsugningsförmåga.

Halm

Halm. Kan ges till gerbiler, men aldrig till hamstrar.

Olämpliga bottenmaterial

Det finns en hel del bottenmaterial som inte lämpar sig att ha i buren hos gerbiler och hamstrar. Här nedan finns några exempel på material som inte bör användas och varför.

Cederspån

Cederspån består av cederträ och är giftigt. Ceder innehåller höga halter av terpentin, som är cancerframkallande.

Kattsand

Kattsand ska inte användas som bottenmaterial, eftersom det är farligt om djuren äter det. Dessutom är det hårt och tråkigt för djuren att gå på.

Sågspån

Sågspån är finkornigt träavfall från träindustrin. Det är extremt dammigt och ska absolut inte användas som bottenmaterial, eftersom det kan orsaka problem med luftvägarna hos djur. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter är det inte tillåtet att använda bottenmaterial som kan innebära hälsofara genom att damma för mycket2.

Tidningspapper

Tidningspapper ska aldrig användas som bottenmaterial, eftersom det innehåller giftig trycksvärta. Om djuren gnager och slickar på tidningspappret får de i sig de farliga kemikalierna.

Torv

Torv påminner om jord och går ofta bra att gräva tunnlar i. Torv har även god uppsugningsförmåga. Dock så dammar det oerhört mycket. Enligt jordbruksverkets föreskrifter är det inte tillåtet att använda bottenmaterial som kan innebära en hälsofara genom att damma för mycket2.

Träpellets

Träpellets påminner om Toa-lätt men är gjorda av träspån istället för papper. De är hårda och tråkiga att ha som bottenmaterial och rekommenderas därför inte. Träpellets har halvdan uppsugningsförmåga.

Referenser

1.
Hauzenberger A, Gebhardt-Henrich S, Steiger A. The influence of bedding depth on behaviour in golden hamsters (Mesocricetus auratus). Applied Animal Behaviour Science. 2006;100(3):280-294.
2.
Statens jordbruksverk. Föreskrifter Och Allmänna Råd Om Hållande, Uppfödning Och Försäljning Av Sällskapsdjur SJVFS 2015:34 Saknr L 80. Statens jordbruksverks författningssamling; 2015.