Burens inredning

Buren är den livsmiljö där våra gerbiler och hamstrar spenderar nästan hela sina liv. Att ge dem en stor bur med många roliga aktiviteter är därför bland det viktigaste vi kan göra för våra smådjurs välbefinnande. Buren behöver erbjuda olika typer av sysselsättning där djuren får utlopp för sina naturliga beteenden. På den här sidan kan du lära dig mer om vad buren behöver innehålla för att dina hamstrar och gerbiler ska må bra.

Materialval

I första hand bör man välja inredning som är gjord av naturmaterial som trä, glas och keramik. Gerbiler ska inte ha saker som är gjorda av plast eller tyg i buren, eftersom de gnager på allt. Det kan vara farligt om gerbilerna råkar svälja plast när de gnager, eftersom plasten kan riva upp sår inuti kroppen. Tyg ska undvikas då gerbilerna kan få förstoppning om den äter det. Även till hamstrar bör man vara försiktig med inredning av plast och tyg. Det är individuellt hur mycket hamstrar gnager på sin inredning. Om du har hamstrar som inte alls gnager på sin inredning, så går det bra att ha inredning av plast och tyg.

Bur

En bur som är inredd för två gerbiler. Inredningen är gjord av trä, kartong, sten, glas och keramik. Plast och tyg ska undvikas.

Hus

Det ska finnas minst ett och gärna flera hus i buren. Gerbiler och hamstrar är bytesdjur, och därför är det naturligt för dem att gömma sig i ett hus när de ska sova. Om det bor flera djur i buren måste alla ha tillgång till ett varsitt hus, så att de vid behov kan vara ifred från varandra. Min rekommendation är därför att ha minst lika många hus som antalet djur i buren.

Ett bra hus har ett tak och fyra väggar. Ett hyllplan kan aldrig ersätta ett hus, eftersom det saknar väggar som djuren kan gömma sig bakom. Om det bor flera dvärghamstrar eller gerbiler i en och samma bur, så måste alla kunna få plats samtidigt i huset. Tunnelformade hus kan vara för små för att djuren ska få plats ordentligt. Jordbruksverket ställer följande krav på husets minimimått1:

  • Guldhamster: L15×B15×H10 cm,
  • Dvärghamster: L14×B11×H10 cm,
  • Gerbil: minimimått saknas.

Husen ska vara gjorda av trä eller motsvarande naturmaterial som andas. Kontrollera att husen inte innehåller några spikar. Djuren kan skada sig allvarligt om de gnager på ett hus och råkar sätta tänderna i en spik! Välj istället hus som är byggda med träplugg eller giftfritt lim. Undvik plasthus, eftersom plast inte andas. Om djuren sover i plasthus blir luften lätt varm och fuktig, vilket leder till en ohygienisk miljö. I värsta fall kan djuren bli sjuka.

Det är positivt om huset har två utgångar, eftersom det får djuren att känna sig tryggare. Om ett rovdjur skulle sätta sig utanför en öppning till deras bo i det vilda, behöver de en annan öppning där de kan gå in och ut. De hus som säljs i djuraffären har ofta både en dörr och ett fönster, vilket fungerar bra. Ibland sitter det dock ett träkors framför fönstret. Om man vill kan man knipsa bort korset med en avbitartång, annars brukar djuren själva gnaga bort det. Om du har små gerbil- eller hamsterungar är det dock bäst att ta bort träkorset. Ungar kan fastna med huvudet i denna typ av träkors och kvävas.

Trähus

Den här typen av trähus är utmärkta bostäder åt gerbiler och hamstrar.

Bomaterial

Djurens sovhus ska vara fyllt med rent och torrt bomaterial1. Det bästa bomaterialet är vanligt toapapper. Till gerbiler kan du ge hela rutor, som de själva tuggar sönder till mindre bitar. Till hamstrar kan du riva sönder toapappret i mindre bitar innan du ger det till dina djur. Det går också bra att använda kapok-ull som bomaterial. Däremot får du aldrig ge dem hamstervadd eller bomull, som innehåller långa fibrer som tovar sig. Hamstervadd och bomull kan snärja sig kring djurens ben, och i värsta fall döda dem. Här kan du läsa mer om olika bomaterial.

Sandbad

Både hamstrar och gerbiler ska ha ett sandbad i buren fyllt med finkornig chinchillasand. Djuren rullar sig i sanden flera gånger om dygnet för att hålla sig rena. Sanden fungerar som ett torrschampo som tar bort fett ur pälsen och håller den fin och glansig. Sandlagret bör vara minst 3 cm djupt, så att djuren kan gräva i sanden. Sandbadet ska vara gjort av glas eller keramik, undvik plast.

Hamstrar hoppar inte så bra, och behöver ha ett sandbad med låg kant. Skålen behöver vara tillräckligt rymlig för att en guldhamster eller två dvärghamstrar ska kunna sträcka ut sig i den. Vi använder en skål som är 15 cm i diameter och som har 5 cm hög kant.

Sandbad hamster.

Till hamstrar är det lämpligt att använda en skål med låg kant som sandbad.

Gerbiler behöver ha mycket djupare sandbad, för annars gräver de ut all sand. Dessutom hoppar de bra, så det bästa alternativet är att ge dem en stor glasburk med sand i botten. Glasburken behöver vara tillräckligt rymlig för att två gerbiler ska kunna sitta samtidigt i den. Vi använder en glasburk som är 16 cm hög, 11 cm bred och 16 cm lång.

Gerbil i sandbad

Till gerbiler är det lämpligt att använda en stor glasburk som sandbad.

Gnagleksaker

Gerbiler och hamstrar har tänder som växer kontinuerligt under hela deras liv. För att hålla tänderna lagom långa behöver de tillgång till lagom hårda material som de kan gnaga på. Tänderna vässas även när djuren äter hård mat såsom torrfoder, knäckebröd och okokt pasta. Att gnaga är en naturlig och livsviktig sysselsättning som dina gerbiler och hamstrar måste få ägna sig åt. Yngre hamstrar har ofta mer energi och gnager ofta mer än äldre hamstrar, medan gerbiler har stor energi och gnager hela livet. Här är några exempel på bra gnagleksaker som du kan ge till dina hamstrar och gerbiler:

  • Kartong. Nästan all slags kartong som du får över i hushållet kan du ge till dina gerbiler och hamstrar. Toarullar, äggkartonger, pastakartonger, riskartonger, kartonger till krossade tomater, mjölkkartonger, juiceförpackningar, pringlesrör med mera. Tänk bara på att avlägsna alla delar som består av plast eller metall från förpackningen. Kladdiga kartonger som har innehållit livsmedel behöver diskas ur och torkas innan du ger dem till dina djur. Du kan även köpa hem pappmuggar eller papptallrikar att låta djuren gnaga på.
  • Papper. Knöla ihop vanligt vitt kontorspapper till bollar, så kommer gerbiler och de flesta hamstrar att sätta igång att gnaga på det. Undvik dock att ge dem tidningspapper, eftersom det innehåller giftig trycksvärta.
  • Hö och halm. Vanligt hö och halm rekommenderas inte åt hamstrar, eftersom det kan sticka hål på deras kindpåsar. Däremot kan man ge mjukt ängshö till sina hamstrar. Gerbiler saknar kindpåsar så till dem kan man utan fara ge alla sorters hö och halm. I synnerhet halm brukar vara mycket uppskattat för gerbiler att gnaga på!
  • Grenar. Det går bra att ta in grenar från bland annat äppelträd och ge till sina djur. Se vår lista över olika träslag och växter i naturen, för att få veta vilka träd som du kan ta grenar ifrån och vilka som är olämpliga.
  • Träleksaker. Allt som är gjort av trä kommer med största sannolikhet att bli gnagt på. Men om hamstrar och gerbiler själva får välja, föredrar de oftast att gnaga på något som är mjukare än trä. Att enbart ge dem träleksaker kan leda till att de gnager mindre, och träleksaker bör därmed kompletteras med något av de mjukare gnagmaterial som nämnts ovan.
Gerbil gnager på kartong

Gerbiler gnager på nästan allt. Hemma hos oss är kartonger i alla former storfavoriten att gnaga på!

Grävmöjligheter

Burens botten ska vara täckt av ett tjockt lager strö så att djuren får möjlighet att gräva. Hamstrar behöver ett lager på minst 5–10 cm i hela buren, och gärna lite extra på någon plats. Gerbiler älskar att gräva och behöver därför ännu mer strö, minst 10–20 cm och gärna ännu mer. Antingen kan man ge gerbilerna ett tjockt strölager i hela buren, eller också kan man dela in buren i två sektioner, varav den ena har mycket strö och den andra lite mindre. Här kan du läsa mer om olika bottenmaterial.

Tunnlar

I det vilda lever hamstrar och gerbiler i långa tunnelsystem. Hamstrar vill helst inte gå över öppna ytor, utan väljer nästan alltid att gå genom en tunnel om det finns en. Köp gärna tunnlar i djuraffären, eller tillverka egna av kartonger. Urdiskade mjölkpaket och pringlesrör som skurits upp i båda ändarna blir utmärkta tunnlar. Ferplast tillverkar tunnlar i plast som kan monteras ihop till långa rörsystem, vilket brukar vara uppskattat av hamstrar. Till gerbiler bör du dock undvika att ge plaströr, välj hellre trä eller kartong. Gerbiler brukar dessutom vilja gräva sina egna tunnlar, om du ger dem tillräckligt mycket strö av lämplig sort.

Plasttunnel

Plasttunnel från Ferplast.

Tunnel campbells

En rejäl tunnel kan fungera både som tunnel, sovplats och något att klättra över.

Hyllplan och broar

Om du sätter in hyllplan i buren kan djuren använda sin yta mer effektivt. Hyllplanen får dock inte vara för höga, eftersom djuren kan ramla ner och slå sig. För hamstrar bör hyllplanen inte vara mer än 10–15 cm höga. Hyllplanen får gärna ha en skyddande kant, som skyddar hamstrarna från ofrivilliga fall. För att hamstrarna ska kunna gå både upp och ner kan de behöva en bro. Det räcker inte att enbart ge dem en stege, då hamstrar endast kan klättra uppåt på stegar.

Gerbiler är duktiga på att hoppa, och kan utan problem ha hyllplan som är 20–30 cm höga. Om gerbilerna har svårt att hoppa upp och ner själva, kan du ställa ett hus under hyllplanet som de kan mellanlanda på. Det kan vara praktiskt att placera gerbilernas matskål och vattenflaska på ett hyllplan, där de skyddas från allt spån som sprätter omkring när gerbilerna gräver.

Var försiktig med att placera tunga föremål på hyllplan. Ifall dina gerbiler eller hamstrar gnager sönder hyllplanet kan de få de tunga sakerna över sig, och skadas allvarligt.

Tänk även på att hyllplan inte räknas in i burens bottenyta. Många hyllplan kan inte ersätta en stor bur.

bur dvärghamster

En bur som är inredd för två dvärghamstrar. Buren innehåller ett hyllplan med fallskydd och en lång bro.

Under hyllan

Såhär ser det ut under hyllplanet och bron.

Hjul och tefat

Hjul rekommenderas inte åt gerbiler, eftersom de kan klämma svansen i hjulet. När det gäller hamstrar är det omdiskuterat huruvida man bör ha ett hjul eller tefat i buren eller ej.

Fördelen med att ha ett hjul eller tefat i buren är att hamstern kan springa i hjulet och på så vis hålla sig i god fysisk form.

Problemet med hjul och tefat är att de kan orsaka ryggproblem då hamstern springer i en onaturlig position. När hamstern springer i ett hjul så kröks ryggen uppåt i en skarp båge, och när hamstern springer i ett tefat så kröks ryggen i sidled kring tefatets centrum. För att det inte ska uppstå skador på ryggen måste hjulet eller tefatet ha en diameter på minst 20 cm för dvärghamstrar, och 30 cm för guldhamstrar.

Det är även viktigt att springytan är hel, och inte har mellanrum eller hål där hamstern kan trampa fel och i värsta fall fastna med tassen.

Hjul och tefat kan vara beroendeframkallande för hamstrar. Om du märker att din hamster spenderar en stor del av sin vakna tid i hjulet, bör du fundera på att begränsa hamsterns tillgång till hjulet med tanke på de ryggskador som kan uppstå. Kanske kan hamstern få springa i hjulet eller tefatet en liten stund varje kväll. Om din hamster däremot bara springer lite grann i hjulet, och sedan ägnar sig åt andra saker, kan hjulet eller tefatet vara ett bra sätt att ge hamstern extra motion.

Är springhjul bra för guldhamstrar?

Gebhardt-Henrich m.fl. har gjort en studie över hur guldhamstrar påverkas av att ha ett springhjul i buren. Resultatet visar att hamstrar som har tillgång till ett hjul inte utvecklar stereotypiska beteenden såsom att gnaga på burgallret i lika hög grad, och de klättrade inte heller lika mycket. Studien visade också att guldhamstrar som hade ett springhjul födde betydligt större kullar än guldhamstrar utan hjul, vilket skulle kunna bero på att dessa hamstrar var i bättre fysisk kondition. Springhjulet påverkade däremot inte vikten hos guldhamstrarna. Forskarna drog slutsatsen att springhjulet kunde vara bra för hamstrarna på grund av det minskade stereotypiska gallergnagandet.2

Sten eller keramik

Det är bra att ha en sten eller oglaserad keramik någonstans i buren. När djuren går eller gräver på en sten eller oglaserad keramik slipar de ner sina klor. I min bur har jag en liten marmorskiva placerad rakt under vattenflaskan, som djuren måste gå på när de ska dricka. Det finns också ett krukfat som djuren gärna gräver i. Tänk på att stenar och keramik är tunga föremål, som kan skada dina djur ifall de kläms under dem. Därför ska de alltid vara placerade så att djuren inte kan gräva sig in under dem, eller välta dem över sig. En bra placering är på burens botten.

Vatten

Rent och friskt vatten ska alltid finnas tillgängligt i buren. Det enklaste är att servera vattnet i en vattenflaska för smådjur. Det är även möjligt att servera vattnet i en skål, men risken är stor att skålen fylls med spån när djuren gräver. Vattnet kan även spillas ut i buren så att spånet blir blött. I värsta fall kan djuren bli nerkylda och sjuka. En vattenflaska är därmed oftast att föredra.

Vattenflaskor.

Vattenflaskor av olika modeller. Vi använder Classic Universal 140 ml (flaskan med blå pip). Den är praktisk eftersom den har en ögla på toppen.

Torrfoder

Djuren ska ha tillgång till torrfoder dygnet runt i sin bur. Torrfodret kan serveras i en skål, alternativt strös ut direkt i spånet så att djuren måste nosa sig till det. Djuren får mer aktivering av att behöva nosa sig till maten, men det kan finnas praktiska fördelar med att servera det i en skål. Bland annat så minskar risken för att djuren gräver ner sin mat, och sedan inte hittar den.

Saltsten rekommenderas ej!

Det är inte rekommenderat att ha en saltsten i buren. Gerbiler och hamstrar har små njurar och kan lätt få njursten om de äter för mycket salt. Ett bra torrfoder innehåller allt salt som en gerbil eller hamster behöver. Du ska därför inte ha någon saltsten i buren!

Referenser

1.
Så sköter du dina smågnagare. Jordbruksverket. Published January 4, 2019. Accessed July 24, 2020. https://djur.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/smagnagare.4.62af51191240430af4d80002633.html
2.
Gebhardt-Henrich S, Vonlanthen E, Steiger A. How does the running wheel affect the behaviour and reproduction of golden hamsters kept as pets? Applied Animal Behaviour Science. 2005;95(3):199-203.