Allergier

Det finns tyvärr flera allergier som kan hindra eller försvåra för en del människor att skaffa gerbiler och hamstrar. Nedan går vi igenom de vanligaste allergierna som kan orsaka problem, nämligen allergi mot pälsdjur, spån, hö och nötter.

Pälsdjursallergi

Det förekommer att människor är allergiska mot smådjur. Det är oftast allergener i djurens saliv, urin och talgkörtlar som ger upphov till allergireaktionen. Även pälsen kan framkalla reaktion, delvis på grund av att djuren ofta tvättar sig med hjälp av sin saliv. De allergiska besvären uppstår vanligtvis under barndomen eller ungdomsåren och minskar ofta med åldern. Vanliga symptom är rinnande näsa, kliande röda ögon, nysningar och nästäppa.1

Om du eller någon i familjen är allergisk mot smådjur bör ni inte ha några hemma. Även om ni bara har lindriga symptom kan allergin i värsta fall förvärras av att ni bor i samma hus som pälsdjur, vilket på sikt kan leda till svår astma och försämrat immunförsvar. Om du är osäker på om någon i familjen har pälsdjursallergi kan det vara klokt att besöka en läkare och göra ett allergitest innan ni bestämmer er för att ta hem några husdjur.1

Som tur var är det relativt ovanligt att människor är allergiska mot gerbiler och hamstrar. Även människor som är allergiska mot katt eller hund kan ofta klara av att ha smågnagare i hemmet utan att få någon allergisk reaktion.

Allergi mot spån och hö

Det är relativt vanligt att människor blir allergiska mot bottenmaterialet som gerbiler och hamstrar behöver ha i sin bur. Till exempel kutterspån dammar mycket och är allergiframkallande. Som tur är finns det flera allergivänliga alternativ till försäljning på marknaden, såsom carefresh, alspån, aspflis, hampaströ och toa-lätt. Här kan du läsa mer om olika bottenmaterial. För att skydda dig mot spån som yr i luften är det bra att ha en bur av glas eller plast – med en gallerbur är risken nämligen stor att spånet yr ut i rummet!

Carefresh

Carefresh är ett trevligt bottenmaterial gjort av pappersmassa. Det brukar passa utmärkt för allergiker!

Många människor är dessutom allergiska mot hö. Hö är inte livsnödvändigt för vare sig gerbiler eller hamstrar, eftersom det inte är en del av deras kost. Däremot tycker många djur om att gnaga sönder höstråna och smaka på eventuella gräsfrön. En del bygger även bo av hö och höstråna kan ge en viss stadga åt gerbilernas gångar. Det går dock utmärkt att ha både hamstrar och gerbiler utan att ge dem hö i buren. Allergi mot hö är därmed inte ett hinder för att skaffa gerbiler eller hamstrar.

Nötallergi

Ytterligare en allergi du kan behöva tänka på är om du har svårt för att vistas i samma rum som nötter eller jordnötter. Vissa färdiga torrfoder för gerbiler och hamstrar innehåller nämligen nötter av olika slag. Nötter är inte livsnödvändiga för smågnagare, men de innehåller många viktiga vitaminer och är en bra energikälla för underviktiga djur. Om du är nötallergiker är det därmed viktigt att du kan ge djuren ett bra foder utan nötter i, som uppfyller djurens näringsbehov. Pellets är ofta ett bra alternativ!

Referenser

1.
Pälsdjursallergi. 1177 Vårdguiden. Published June 19, 2017. Accessed March 28, 2018. https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Palsdjursallergi/