En transportbur är bra att ha när du ska hämta hem dina gerbiler eller hamstrar, om du ska åka till veterinären, gå på utställning eller om du behöver utrymma djuren vid brandlarm. Det är även smidigt att kunna sätta sina gerbiler eller hamstrar i transportburen när du städar deras stora bur. På den här sidan går vi igenom olika typer av transportburar och vad du bör ha i dem.
Plastterrarium
Den här typen av transportbur säljs ofta i djuraffärer för transport av reptiler, amfibier, insekter, fisk eller smådjur som gerbiler och hamstrar. Denna typ av transportbur kan jag varmt rekommendera då mina gerbiler inte har kunnat gnaga på den inifrån. Transportburen på bilden är en ”Exo Terra Faunarium Plastic Terrarium Nr4” som har måtten L37×D22×H25 cm.
Transportbur för smådjur
Den här typen av transportbur säljs ofta i djuraffärer för transport av smådjur. Min erfarenhet är att den fungerar utmärkt till djur som inte gnager så mycket, exempelvis vissa hamstrar. Den fungerar dock sämre till gerbiler och hamstrar som gnager mycket. Det kan vara farligt ifall djuren får i sig plast, och därför rekommenderas inte denna typ av transportbur till djur som gnager mycket. I längden kan det även bildas hål i buren, som djuren kan rymma genom. Buren på bilden är en ”Ferplast Aladino Medium” som har måtten L30×D23×H21 cm.
Transportburens mått
Köp en stor transportbur, cirka L30×D20×H20 cm är lagom. Då har djuren ordentligt med utrymme, vilket uppskattas vid längre vistelser i buren.
Inredning
Jag rekommenderar att fylla transportburen till 60 % med löspackad carefresh och toapapper, som djuren kan gräva ner sig i om de vill sova. Det ska finnas ett tomt utrymme mellan bomaterialet och burens tak, där djuren kan sitta om de är pigga och inte vill sova. Carefresh och toapapper är mjukt för djuren att sitta i om buren kränger under transporten. Dessutom är det bra material som inte dammar eller skräpar ner i bilen, bussen eller tåget. Det kan vara bra att lägga in något att gnaga på, till exempel en toarulle eller ett hopknölat vitt papper.
Mat & Vatten
Strö ut 1–2 matskedar torrfoder direkt i spånet i transportburen, så att djuren alltid kan äta under färd. Vid längre resor (mer än 30 minuter) bör man alltid lägga en bit gurka i transportburen, som djuren kan gnaga på om de är törstiga. Gurka består nämligen till 96,5 % av vatten1.
Transport i bil
Enligt jordbruksverkets föreskrifter måste sällskapsdjur i bil vara säkrade vid inbromsning2. Krocktester har visat att djur åker säkrast om deras transportbur står på golvet i bilen3. Buren kan till exempel stå på golvet i baksätet.
Transportburen kan även stå i bagageutrymmet direkt bakom baksätet, om bagageutrymmet är väl ventilerat och om transportburen säkras så att den inte kan åka omkring när bilen svänger. Det är även ett krav att du ska kunna se till dina djur i bagageutrymmet ifrån bilens personutrymme under färd2.
Lämna inte djur i en varm eller kall bil!
Du får inte lämna djur ensamma i en bil om temperaturen inne i bilen riskerar att gå över 25 °C eller under -5 °C4. På sommaren kan det snabbt bli väldigt varmt inuti en bil, även om du parkerar den i skuggan. Då kan djuren dö av överhettning. Om vintern är risken istället stor att det blir för kallt för djuren.