Bottenmaterial

Burens botten ska vara täckt med bottenmaterial som suger upp urin och minskar lukt samtidigt som det är mjukt för djuren att gå på. Dessutom ska bottenmaterialet vara dammfritt. Djuren ska även ha tillgång till bomaterial som de kan sova i. På den här sidan går vi igenom de vanligaste typerna som finns att välja på.

Bomaterial

Både hamstrar och gerbiler har ett stort behov av att bygga bo. Därför är det viktigt att djuren har tillgång till lämpliga bomaterial.

Toapapper

Toapapper och hushållspapper är utmärkta bomaterial som djuren ivrigt samlar in till boet. Till gerbiler kan du ge hela rutor som djuren själva tuggar sönder. Till hamstrar kan det vara bättre att riva sönder pappret till mindre bitar och strö ut i buren så att djuren själva får samla ihop papperstussarna. Alla hamstrar och gerbiler bör ha tillgång till toapapper för att kunna bygga mysiga bon!

Toapapper

Toapapper är ett utmärkt bomaterial!

Kapok-ull

Som omväxling kan man ge djuren kapok-ull att boa med. Kapok är en frukt ifrån ett träd med samma namn. Fruktkapseln är omkring 15 cm lång och innehåller svarta frön som är ätliga. Dessutom innehåller frukten kapok-ull som är helt ofarlig, eftersom ullen inte tovar sig. Hamstrar och gerbiler älskar att bädda med materialet. Då skalet är hårt kan du behöva hjälpa till genom att dela kapseln på mitten.

Kapok

Kapok. Fruktkapseln innehåller mysig ull och ätliga frön.

Hamstervadd och bomull är farligt!

Ge inte hamstervadd eller bomull till dina hamstrar och gerbiler! Trots att hamstervadd säljs i djuraffärer så är det livsfarligt, eftersom smådjur kan snärja in benen i de långa fibrerna och skada sig riktigt illa. Även bomull är farligt då det har långa fibrer som tovar sig.

hamstervadd

Hamstervadd och bomull ska aldrig ges till hamstrar och gerbiler!

Bottenmaterial

Utöver bomaterial ska djuren även ha ett tjockt lager bottenmaterial i sin bur. Idag finns det många olika sorter att välja mellan. Guldhamstrar med lång päls behöver ett lämpligt strö som inte fastnar i pälsen.

Hur tjockt bör strölagret vara?

Hamstrar behöver ett lager på minst 5–10 cm i hela buren och gärna lite extra på någon plats, så att de får möjlighet att gräva. Forskning visar att strölagret egentligen borde vara ännu tjockare. En studie gjord av Hauzenberger m.fl. visar att guldhamstrar mår bra av att ha minst 40 cm strö att gräva i1.  Hamstrar med så mycket strö gräver tunnlar som de ockuperar, samtidigt som de gnager mindre på gallret och springer kortare tid i sina hjul.

Gerbiler älskar att gräva och behöver därför mer strö än hamstrar, minst 10–20 cm och gärna ännu mer. Antingen kan man ge gerbilerna ett tjockt strölager i hela buren, eller också kan man dela in buren i två sektioner, varav den ena har mycket strö och den andra lite mindre.

Alspån

Alspån består av små träbitar av al. Spånet brukar passa bra för hamstrar. Det är inte lika lämpligt som strö åt gerbiler, eftersom det inte går att gräva tunnlar i. Alspån har god uppsugningsförmåga.

Alspån

Alspån.

Aspflis

Aspflis består av flisor av aspträ. Spånet är mjukt som bottenmaterial, och passar bra för gerbiler och hamstrar. Nackdelen är att det är svårt att gräva tunnlar i. Aspflis har god uppsugningsförmåga.

Aspflis

Aspflis.

Carefresh

Carefresh är ett trevligt bottenmaterial som består av pappersmassa. Det är ett mjukt och formbart material som lämpar sig väl för djur som tycker om att gräva. Dessutom är det ett allergivänligt alternativ som inte dammar. Carefresh finns till försäljning i flera olika färger och har god uppsugningsförmåga. Efter att ha prövat många olika bottenmaterial så är carefresh min favorit.

Carefresh

Carefresh (naturfärg).

Hampaströ

Hampaströ, eller lättströ som det också kallas, är ett mjukt strömedel gjort av hampa. Det är möjligt att gräva tunnlar i hampaströ, så det passar både gerbiler och hamstrar. Hampaströ har god uppsugningsförmåga.

Hampaströ

Hampaströ.

Kutterspån

Kutterspån är det vanligaste strömedlet och består av spill från träindustrin. Det ska inte förväxlas med sågspån som är mer finkornigt. Kutterspån innehåller ofta trä ifrån barrträd som gran och tall, vilket i sin tur innehåller det giftiga ämnet terpentin som är cancerframkallande. Som tur var är terpentin ett lättflyktigt ämne som försvinner om spånet vädras. Kutterspån har god uppsugningsförmåga och går att gräva tunnlar i. Nackdelen med kutterspån är att det dammar, vilket gör det allergiframkallande för såväl djur som människor. Om du väljer att använda kutterspån behöver du vara uppmärksam på om djuren visar symptom på allergi, i så fall bör du byta till något annat bottenmaterial. Löspackat kutterspån är av bättre kvalitet än hårdpackat.

Kutterspån

Kutterspån.

Toa-lätt

Toa-lätt består av papperspellets. Pelletsen har god uppsugningsförmåga och dammar inte. Det brukar rekommenderas till allergiker. Tyvärr så är papperspelletsen hårda och kan inte formas till tunnlar för djur som tycker om att gräva. Jag rekommenderar därför allergiker att i första hand testa carefresh.

Toa-Lätt

Toa-lätt.

Sand

Finkornig sand ska alltid finnas tillgänglig i ett sandbad. Djuren rullar sig i sanden för att tvätta sin päls. Sanden fungerar som ett torrschampo och ser till att pälsen inte blir flottig. Däremot så ska sand inte användas som bottenmaterial i hela buren, eftersom sand saknar uppsugningsförmåga.

Gerbil i sandbad

Sandbadet ska innehålla finkornig sand.

Stråmaterial

Hö är torkat gräs. Framför allt gerbiler men även hamstrar kan uppskatta att gnaga sönder stråna. Risken med hö är dock att det kan skada hamsterns kindpåsar. Därför ska hamstrar endast ha mjukt ängshö, vilket inte innehåller några vassa strån. Stick ner handen i höpåsen och krama om höet hårt; om det inte sticks så är det tillräckligt mjukt för att ge till dina hamstrar. Gerbiler saknar kindpåsar och kan därmed ges alla typer av hö. Löspackat hö är av bättre kvalitet än hårt packat. Hö har dålig uppsugningsförmåga.

Observera att människor kan vara allergiska mot hö. Varken hamstrar eller gerbiler äter hö, så om någon i familjen är allergisk är det bäst att inte ge dem hö.

Mjukt ängshö

Mjukt ängshö. Såhär mjukt hö kan ges till både hamstrar och gerbiler.

Hö av timotej

Hö av timotej. Såhär grovt hö kan endast ges till gerbiler, inte till hamstrar.

Halm

Halm består av torkade stammar från säd. De tjocka stråna uppskattas av gerbiler, som älskar att gnaga sönder halmen. Halm ska däremot inte ges till hamstrar, eftersom det kan skada deras kindpåsar. Löspackad halm är av bättre kvalitet än hårt packad halm. Halm har dålig uppsugningsförmåga.

Halm

Halm. Kan ges till gerbiler, men aldrig till hamstrar.

Olämpliga bottenmaterial

Det finns flera bottenmaterial som inte lämpar sig att ha i buren hos gerbiler och hamstrar. Här nedan finns några exempel.

Bark och mossa

I djuraffärer säljs bark och mossa som bottenmaterial åt reptiler. Det bör inte användas åt gerbiler och hamstrar. Nackdelen med bark är att det inte har samma uppsugningsförmåga som vanligt strömedel. Det går inte heller att gräva tunnlar i. Mossa har dessutom förmågan att suga upp fukt, och bevara fukten en längre tid. Våra hamstrar och gerbiler mår bäst av att bo torrt eftersom de lätt blir förkylda.

Cederspån

Cederspån består av cederträ och är giftigt. Ceder innehåller höga halter av terpentin, som är cancerframkallande.

Kattsand

Kattsand ska inte användas som bottenmaterial, eftersom det är farligt om djuren äter det. Dessutom är det hårt och tråkigt för djuren att gå på.

Sågspån

Sågspån är finkornigt träavfall från träindustrin. Det är extremt dammigt och ska inte användas som bottenmaterial, eftersom det kan orsaka problem med luftvägarna hos djur. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter är det inte tillåtet att använda bottenmaterial som kan innebära hälsofara genom att damma för mycket2.

Tidningspapper

Tidningspapper ska aldrig användas som bottenmaterial, eftersom det innehåller giftig trycksvärta. Om djuren gnager och slickar på tidningspappret får de i sig de farliga kemikalierna.

Torv

Torv påminner om jord och går ofta bra att gräva tunnlar i. Torv har även god uppsugningsförmåga. Dock så dammar det mycket. Enligt jordbruksverkets föreskrifter är det inte tillåtet att använda bottenmaterial som kan innebära en hälsofara genom att damma för mycket2.

Träpellets

Träpellets är hårda och tråkiga att ha som bottenmaterial och rekommenderas därför inte. Träpellets har halvdan uppsugningsförmåga.

Referenser

1.
Hauzenberger A, Gebhardt-Henrich S, Steiger A. The influence of bedding depth on behaviour in golden hamsters (Mesocricetus auratus). Applied Animal Behaviour Science. 2006;100(3):280-294.
2.
Statens jordbruksverk. Föreskrifter Och Allmänna Råd Om Hållande, Uppfödning Och Försäljning Av Sällskapsdjur SJVFS 2015:34 Saknr L 80. Statens jordbruksverks författningssamling; 2015.